Meg Stuart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Meg Stuart (New Orleans, 1965) is een Belgische choreografe van Amerikaanse oorsprong. Haar gezelschap, Damaged Goods, opereert sinds 1994 vanuit Brussel.

Meg Stuart studeerde aan de New York University, waar ze een BFA in dans behaalde. Daarna verdiepte ze zich in contactimprovisatie en releasetechniek aan Movement Research. Vanaf 1986 was ze actief bij de Randy Warshaw Dance Company als danser en assistent-choreograaf. Omdat ze in New York haar eigen werk niet kon ontplooien, verlegde ze haar werkterrein in 1989 naar België. Met de ondersteuning van het Klapstukfestival in Leuven creëerde ze Disfigure Study (1991), Meg Stuarts eerste avondvullende voorstelling die tot op vandaag een kentering betekent binnen de hedendaagse dans.

Haar gezelschap Damaged Goods lokte dansers, acteurs, choreografen, beeldend kunstenaars, videasten, muzikanten, scenografen, architecten en programmatoren van over de hele wereld naar Brussel. Zo werden er samenwerkingen gesmeed met theatermakers of choreografen als Christoph Marthaler, Stefan Pucher, Tim Etchells en Benoît Lachambre. Voor beeldende kunst werd gewerkt met onder meer Lawrence Malstaf en Ann Hamilton, voor video met Chris Kondek en Gary Hill, voor muziek met Paul Lemp en Hahn Rowe en voor de scenografie met Anna Viebrock.

In 2000 ontving Meg Stuart de Cultuurprijs van de Stad Leuven. In 2006 kreeg ze de Deutsche Theaterpreis DER FAUST voor haar choreografie Replacement. In 2007 was zij genomineerd voor de Vlaamse Cultuurprijs voor Podiumkunsten. In 2008 volgde de "Prix du meilleur spectacle étranger", uitgereikt in Parijs door het Syndicat professionnel de la Critique de Théâtre, Musique et Danse, voor Blessed (2007).

Bronnen, noten en/of referenties