Metropole Tuschinski

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Het bioscooptheater net na de opening in 1936
Metropole Palace bij avond in 1936

Metropole Tuschinski (oorspronkelijk Metropole Palace) was een filmtheater in Den Haag. Het was een van de zes premièretheaters en -bioscopen van Nederland.

Opbouw[bewerken | brontekst bewerken]

De oorspronkelijke eigenaar was A.G. (Aad) van Tol, eigenaar van Studio Theater in de Kettingstraat.[1] In 1934 kocht Van Tol twee loten van de Lotisico-loterij. Hij won 50.000 gulden waarna hij plannen maakte om de mooiste bioscoop van Den Haag te bouwen. Hij kocht daarvoor een stuk land op de hoek van de Carnegielaan en de Laan van Meerdervoort. Hier stond het woonhuis van de in 1927 overleden bankier Daniël Scheurleer, die in 1891 het initiatief had genomen tot het aanleggen van de Haagse wijk Duinoord en aan de rand daarvan ook voor zichzelf een huis bouwde, waarin hij later het Muziekhistorisch Museum Scheurleer opende. Van Tol liet dit huis afbreken en op het terrein een groot bioscooptheater bouwen naar ontwerp van J.L.J. van den Hoek.[2]

Openingsavond

Op 15 oktober 1936 werd de bioscoop geopend met de film Top Hat met Fred Astaire en Ginger Rogers, als voorbeeld van de feestelijke sfeer die Van Tol in zijn theater wilde hebben. De bioscoopzaal kon worden omgetoverd in een nachtclub met een glazen dansvloer die in de theatervloer was ingebouwd. Het bioscooptheater kreeg de naam Metropole Palace.

De inrichting was bijzonder luxueus. In de zaal werden 1250 comfortabele stoelen neergezet, hoewel er met gewone stoelen ruimte zou zijn geweest voor 1600 bezoekers. Tijdens de filmpremière werden de stoelen in restaurantopstelling gezet zodat de gasten tijdens de voorstelling iets konden eten en drinken. Dit werd ook gedaan als er beroemde sterren kwamen optreden. Onder de grote trap was een fontein met echte vissen.

Metropole had de modernste Zeiss Ikon-apparatuur en was ook de eerste bioscoop met een Sensurround-geluidssysteem, dat speciaal voor de vertoning van Earthquake werd aangelegd.

Van Tol besloot in april 1940 zijn theater aan het Tuschinski-concern te verkopen. De koopprijs was 1.200.000 gulden. Op 1 juli 1950 werd de naam veranderd in Metropole Tuschinski, die tevens eigenaar was van het Tuschinski Theater in Amsterdam en het Grand Theater in Rotterdam. Hagenaars bleven de bioscoop gewoon Metropole noemen.

De langstdraaiende film was West Side Story, die vanaf juni 1962 517 dagen draaide. De laatste voorstelling was op 29 november 1963. In totaal had de film 286.706 bezoekers getrokken.

In 1976 werd Metropole verbouwd en de gevel veranderd. Er kwamen vijf zalen en het bleef een bioscoop voor A-films. Ook de luxueuze uitstraling bleef behouden.

Afbraak[bewerken | brontekst bewerken]

Residence Metropole

Metropole was na de voormalige Cineac op het Buitenhof (nu Pathé) het oudste nog functionerende bioscooptheater van Den Haag. De laatste voorstellingen in Metropole waren in mei 2004. Na enkele jaren leegstand werd het gebouw afgebroken. Er staat sinds 2009 een appartementengebouw met de naam Residence Metropole, ontworpen door KOW Den Haag. De nieuwe gevel kreeg dezelfde ronde vorm als de oude gevel.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]