Missing Link (1999)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Missing link
West-Terschelling, waar de film in 1955 begint.
Regie Ger Poppelaars
Producent Frank Bak
René Huybrechtse
Willem Thijssen
Scenario Timo Veltkamp
Ger Poppelaars
Muziek Alain van Zeveren
Montage Mario Steenbergen
Cinematografie Walther Vandenende
Production design Harry Ammerlaan
Productiebedrijf Theorema Film
Première 22 april 1999
Genre Familie
Komedie
Drama
Speelduur 88 minuten
Taal Nederlands
Land Vlag van Nederland Nederland
Vlag van België België
Vlag van Duitsland Duitsland
Gewonnen prijzen Gouden Kalf Beste Scenario 1999
Overige nominaties Gouden Kalf Beste Regisseur 1999
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Missing Link is een Nederlands-Belgisch-Duitse familiefilm uit 1999 van Ger Poppelaars naar een scenario van Timo Veltkamp en Ger Poppelaars. De Franse titel is On Vient Tous De l'Afrique.

In 1997 werden Nick van Buiten en Lotte van der Laan gecast voor de rol van de jonge Rick en Stella. Harry Ammerlaan en zijn team bouwden de interieursets o.a. in een toen nog leegstaand gebouw van de Westergasfabriek in Amsterdam. Voor de jungle werd uitgeweken naar een grote tropische plantenkas in Naaldwijk. Ook werd gefilmd in het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren.

De film werd van juni tot september 1997 gedurende 40 dagen opgenomen op Terschelling en in Amsterdam, Essen, Antwerpen en Brussel. De uiteindelijk film werd voor televisie in vier delen geknipt. De première vond plaats in april 1999 in Theater Tuschinski, Amsterdam.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
van den Dop, Tamar Tamar van den Dop Lydia Veenema
Acda, Thomas Thomas Acda Jef
van Buiten, Nick Nick van Buiten Rick Veenema
Leysen, Johan Johan Leysen Prof. Oudewetering
van der Laan, Lotte Lotte van der Laan Stella

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

De twaalfjarige Rick Venema woont eind 1955 met zijn moeder Lydia en zijn tante op Terschelling. Hij heeft een hekel aan de minnaar van zijn moeder en mist zijn vader die vlak voor zijn geboorte als RAF-piloot is neergeschoten. Rick wil zoveel mogelijk weten waar de mens oorspronkelijk vandaan komt en heeft er zo zijn eigen gedachten over. Op een dag leest hij in de krant dat er vanuit België een expeditie zal vertrekken naar Afrika die op zoek zal gaan naar de missing link tussen mensaap en mens. Op de verkeerde plek, volgens Rick. Hij moet en zal meegaan om de expeditie van die mogelijke dwaling af te helpen. Thuis is hij niet meer te houden en samen met zijn vriendinnetje Stella lift hij richting België. Tijdens zijn reis leest hij in het meegenomen oorlogsdagboek van zijn moeder dat zijn vader geen RAF-piloot is en misschien nog leeft.