Brink/Molyn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Molyn)
De fabriek van Brink/Molyn in 1986

Koninklijke Brink/Molyn was een Nederlandse verffabrikant, die tussen 1970 en 2006 heeft bestaan en thans door het leven gaat als Trimetal.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Molyn[bewerken | brontekst bewerken]

Reclameplaat Molyn en Co te Rotterdam

In 1828 werd in Rotterdam door kunstschilder en ondernemer François Adriaan Molyn Dzn. (1805-1890) een verffabriek voor scheepsverven opgericht. Oorspronkelijk werkte Molyn samen met zijn compagnon C.C.A. van Wijk in de firma Molyn & Van Wijk. Het bedrijf exporteerde naar Oostenrijk, Duitsland en Scandinavië. Nadat in 1853 zijn zoon François Adriaan Molijn Jr. werd geboren en er dus opvolging binnen de familie mogelijk werd, veranderde in 1855 de naam in Molyn & Co. In 1894, toen acht jaar onder leiding van Molijn Jr., splitste het bedrijf. De productie van de japanlakken werd ondergebracht in NV Mij. De Veluwe van Molijn Jr, de vernisproductie werd voortgezet door Molyn & Co, op dat moment onder leiding van W.F. Zetteler Jr. De verffabriek Molyn & Co verwierf in 1953 het predicaat "Koninklijke".

Brink[bewerken | brontekst bewerken]

In 1970 werd een fusie aangegaan met de in 1903 te Groot-Ammers opgerichte verffabriek van de familie Brink. Brink produceerde met name bouwverven en verven voor de doe-het-zelver onder de merknaam Supralux. Het nieuwe fusiebedrijf kreeg de naam Koninklijke Brink/Molyn. De verven van Brink/Molyn waren niet verkrijgbaar in de detailhandel, maar alleen via eigen verkoopkantoren in het hele land, waar Brink/Molyn zijn producten rechtstreeks afzette bij de schildersbedrijven, middels eigen vertegenwoordigers, die in opdracht van de schildersbedrijven de projecten bezochten, en daar ter plekke advies uitbrachten welke verf het meest geschikt was voor het desbetreffende project. In 1975 werd de productie in Groot-Ammers geconcentreerd.

Overname door AkzoNobel[bewerken | brontekst bewerken]

In 1986 werd Koninklijke Brink/Molyn overgenomen door Akzo Coatings, en werd ervoor gekozen om het merk Brink/Molyn geleidelijk zich te laten concentreren op de professionele bouwvervenmarkt. Akzo was toen al eigenaar van het verfmerk Sikkens, opgericht in 1792 in Groningen door de familie Sikkens en sinds 1962 eigendom van KZO, een van de voorgangers van Akzo. In 1994 volgde een fusie met het van oorsprong Zweedse bedrijf Nobel, en heette het moederbedrijf voortaan AkzoNobel. Nobel was sinds 1990 eigenaar van Trimetal, dat was opgericht in 1904 door de Maastrichtsche Zinkwit Maatschappij. In het kader van deze fusie werd besloten om het merk Brink/Molyn en Trimetal geleidelijk op te laten gaan in één merk voor de professionele bouwvervenmarkt en het merk Sikkens in de markt te zetten als verf voor de professionele markt.

Merkenovergang[bewerken | brontekst bewerken]

Deze overgang werd in 1999 ingezet door de naamswijziging in Brink/Molyn - Trimetal, en vanaf 2004, toen het Magnatex binnenmuurverven assortiment werd omgezet van Brink/Molyn naar Trimetal. Een tweede logische stap volgde een jaar later toen Brink/Molyn Pehalin Edelhout werd omgedoopt naar Trimetal Silvanol. De derde en laatste fase van het omzetten van de merknamen vond plaats in 2006, toen in april de Brink/Molyn Sylotol (oplosmiddelhoudende) lakken werden omgedoopt in Trimetal Permaline. De merknaam Sylotol werd Permaline,maar alle andere bekende productnamen, zoals bijvoorbeeld Regulé, Adelmat en Grondlak LV bleven gehandhaafd.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]