Monuments, Fine Arts and Archives

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Eisenhower inspecteert kunstwerken in de zoutmijn van Merkers (1945)
Het Lam Gods teruggevonden in de zoutmijn van Altaussee

Monuments, Fine Arts and Archives (MFAA) was een legerafdeling die eind 1943 door de westerse geallieerden werd opgericht met als doel het beschermen van het Europese cultuurgoed.

Medewerkers[bewerken]

De MFAA bestond uit mensen uit de wereld van kunst en cultuur, zoals architecten, kunstenaars en museumconservatoren. Zij werden bij de bevrijding van Europa als militair of burger toegewezen aan de geallieerde legers. Belangrijke monumenten en kunstobjecten die werden aangetroffen tijdens de geallieerde opmars moesten zij inspecteren en behouden. Driehonderdvijftig militairen en burgers uit dertien landen, waaronder ook Nederland en België, waren tegen het einde van de oorlog actief voor MFAA. De medewerkers werden ook wel Monuments Men (monumentenmannen) genoemd.

Roofkunst[bewerken]

De MFAA speelde een belangrijke rol bij het opsporen van door nazi-Duitsland geroofde kunst. Diverse kunstopslagplaatsen van de nazi's werden door de monumentenmannen gelokaliseerd en veiliggesteld. Opslagplaatsen bevonden zich onder meer in een zoutmijn van Merkers in Thüringen, in het Beierse slot Neuschwanstein en in een zoutmijn bij het Oostenrijkse dorp Altaussee. In Altaussee werden onder andere het Gentse altaarstuk, de Brugse Madonna en Vermeers De astronoom ongeschonden aangetroffen. Lokale mijnwerkers en hun directie hadden het plan van de nazi's om de mijn te doen ontploffen met succes gedwarsboomd.

Na de oorlog[bewerken]

Na de oorlog hield de MFAA zich nog zes jaar bezig met het archiveren van de aangetroffen kunstwerken en het terugbrengen naar het land van herkomst. In 2007 werden de Monuments Men door de Amerikaanse overheid onderscheiden met de National Humanities Medal.

Boek en verfilming[bewerken]

De geschiedenis van de MFAA werd door de Amerikaan Robert M. Edsel beschreven in het boek The Monuments Men: Allied Heroes, Nazi Thieves and the Greatest Treasure Hunt in History, dat in Nederland in 2010 werd uitgegeven als De kunstbrigade[1].

In maart 2013 begon de Amerikaanse acteur en regisseur George Clooney met het verfilmen van het boek van Robert M. Edsel. De film The Monuments Men kwam in februari 2014 in de bioscopen.

Externe links[bewerken]