Moord op Ihsane Jarfi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ihsane Jarfi is een Belg van Marokkaanse afkomst, die in mei 2012 in het wereldnieuws kwam doordat hij op 32-jarige leeftijd vermoord werd door vier mensen met wie hij meeliftte. Aanvankelijk werd Ihsane enige dagen vermist, nadat hij een homobar had bezocht in Luik. Zijn lichaam werd later gevonden in een veld dicht bij de plaats Hoei. In het nieuws werd het geval veelal omschreven als de eerste homofobe moord van België. Eerder waren er wellicht wel dergelijke moorden, maar zij waren nooit als zodanig geregistreerd. Sinds 2006 zijn Belgische instanties verplicht homofobe moorden als zodanig te kenschetsen en registreren.[1] De daders van het misdrijf ontkenden echter, dat homofobie onderdeel was van hun motief.

De moord deed veel stof opwaaien in het land. De toenmalige Belgische premier, Elio Di Rupo, en de minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen, Joëlle Milquet, veroordeelden deze moord.

Eind 2014 veroordeelde het hof van assisen van Luik drie mannen tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord. Een vierde verdachte kreeg 30 jaar cel.