Morab

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Morab
Beautiful bay Morab.jpg
Basisinformatie
Ras Warmbloedras
Herkomst Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Ontstaan in circa 1880
Gebruik dressuur, drafsport en licht trekwerk
Eigenschappen
Stokmaat 145 - 157 cm
Karakter temperamentvol en betrouwbaar
Fokkerij
Ingekruist Arabier
Website stamboek
Lijst van paardenrassen

De Morab is een Amerikaans paardenras dat ontstond als een kruising tussen de Morgan en de Arabier. De Morab is geschikt voor dressuur, drafsport en trekwerk als koetspaard in de mensport.

Naam[bewerken]

De bekende Amerikaanse uitgever William Randolph Hearst wordt genoemd als bedenker van de naam Morab, dat uiteraard een samentrekking is van Morgan en Arab. Hij was in de jaren 1920 actief als fokker van onder andere Arabieren, Morgans en van dit nieuwe ras.

Kenmerken[bewerken]

Het paard heeft het expressieve hoofd en temperament van de Arabier. Het heeft de gangen en houding van de Morgan met de achterbenen achter het lichaam wanneer het stilstaat. Alle kleuren komen voor behalve bont gevlekt, aftekeningen aan hoofd en benen zijn toegestaan. Het ras werd gefokt als een sterk en edel tuigpaard dat ook bereden kon worden.

Stamboek[bewerken]

De eerste kruisingen van Arabieren en Morgans ontstonden omstreeks 1880. Mogelijk was er in de begintijd ook invloed van de Quarter horse. Tot 1930 werden de paarden geregistreerd door het Morganstamboek, dat in die tijd nog een open stamboek was. Ook het stamboek van Arabieren registreerde de eerste generaties van halfbloedkruisingen. In de loop der tijd verkreeg de Morab een solide fokbasis. In 1973 ontstond het eerste eigen stamboek voor dit ras. In 1992 werd het internationale Morab stamboek opgericht.

Externe links[bewerken]