Nationale Vergadering (Democratische Republiek Congo)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nationale Vergadering van de Democratische Republiek Congo
Wetgevend orgaan van Democratische Republiek Congo
Algemene informatie
Opgericht in 1960
Aantal leden 500
Ontmoetingsplaats Kinshasa
Huidige legislatuur (2018 - 2023)
Voorzitter Christopher Mboso N'Kodia Pwanga (FCC/PPRD)
Andere
Website www.assemblee-nationale.cd (gearchiveerd)
Portaal  Portaalicoon   Politiek

De Nationale Vergadering (Frans: Assemblée nationale) is het lagerhuis van het parlement van de Democratische Republiek Congo en telt 500 leden die voor een periode van vijf jaar worden gekozen.

Het overgrote deel van de zetels is in handen van het regeringsgetrouwe Front commun pour le Congo (Gemeenschappelijk Front van Congo) dat bij de verkiezingen van 2018 341 zetels won. Het FCC bestaat uit verschillende partijen, waaronder de Parti du peuple pour la reconstruction et la démocratie van oud-president Joseph Kabila. De oppositie heeft zich eveneens in een blok verenigd, de Coalition Lamuka. Voorzitter van de Nationale Vergadering is Christopher Mboso N'Kodia Pwanga (FCC/PPRD).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Bestand:Palais du peuple de la RDC.jpg
Het Volkspaleis van de Democratische Republiek Congo, zetel van de Nationale Vergadering

De Nationale Vergadering werd in 1960 opgericht. Na de staatsgreep van Mobutu in 1965 verloor de Nationale Vergadering veel van haar invloed en in de periode 1970 tot 1990 was er nauwelijks sprake van een parlementair stelsel.[1] Alle zetels in het parlement werden bezet door leden van de enige toegestane partij, de Mouvement populaire de la Révolution (MPR).[2] Van 1972 tot 1993 droeg het parlement de naam Conseil législatif (Wetgevende Raad). In 1990 werd een meerpartijenstelsel ingevoerd en tegelijkertijd werd de Haut Conseil de la République (Hoge Raad van de Republiek) ingesteld onder voorzitterschap van monseigneur Laurent Monsengwo ingesteld als overgangsparlement.[1] Na de val van Mobutu in 1997, de machtsovername door Laurent Désiré Kabila en de Tweede Congolese Burgeroorlog (1998-2003) was er geen parlement. Van 2003 tot 2006 was er een overgangsparlement. In 2005 werd een nieuwe grondwet aangenomen en werd de Nationale Vergadering in ere hersteld. Daarnaast kwam er ook een Senaat als hogerhuis.

Parlementsverkiezingen[bewerken | brontekst bewerken]

Parlementsverkiezingen werden gehouden in 2006, 2011 en 2018.

Zetelverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Zetelverdeling na de verkiezingen van 2018
 Regering: Front common pour le Congo (FCC) : 341
 Cap pour le changement : 47
 Oppositie: Coalition Lamuka : 112