Naar inhoud springen

Nedereindseweg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Van den Ossenkamp (overleg | bijdragen) op 16 mei 2019 om 12:05. (Geschiedenis)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Nedereindseweg
Boerderij aan de Nedereindseweg 302, gebouwd in de 17de eeuw (rijksmonument)
Boerderij aan de Nedereindseweg 302, gebouwd in de 17de eeuw (rijksmonument)
Geografische informatie
Locatie       Nieuwegein, Utrecht
Stadsdeel Wijken Nieuwegein-Noord en Vleuten-De Meern (gemeente Utrecht)
Begin Monseigneur G.W. van Heukelumstraat en Het Sluisje
Eind Meerndijk
Lengte ± 6 km
Algemene informatie
Bestrating grotendeels asfalt
Overig monumenten
Portaal  Portaalicoon   Verkeer en vervoer

De Nedereindseweg is een ongeveer 6 km lange, van oost naar west en aan het eind naar noordwest lopende weg in de Nederlandse gemeenten Nieuwegein en Utrecht. Oorspronkelijk lag het begin van deze weg bij de Vaartse Rijn. Een kort stuk van deze weg bij de Vaartse Rijn heet thans Het Sluisje. In het westen eindigt de Nedereindseweg op de provinciale weg 228, oftewel de Meerndijk. Het oostelijk deel van ongeveer 2 km, tot het viaduct onder de A2, ligt in Nieuwegein-Noord. De overige circa 4 km ten westen van de A2 ligt in het poldergebied Rijnenburg in de gemeente Utrecht.

Het Nieuwegeinse gedeelte van de Nedereindseweg heeft vele zijstraten en kruist onder andere de A.C. Verhoefweg en de Batauweg. Bij het viaduct onder de A2 eindigt de bebouwde kom van Nieuwegein. Het 4 km lange deel aan de westzijde is een landweg met boerderijen en heeft op de parallel met de A2 lopende Ringkade[1] na geen zijwegen.

Geschiedenis

Het voormalige dorp Jutphaas bestond aanvankelijk uit één lang van oost naar west lopend lint van boerderijen en andere gebouwen. Door de aanleg van de Vaartse Rijn in de 12e eeuw werd Jutphaas in tweeën gedeeld: het Overeind van Jutphaas ten oosten van dit kanaal en het Nedereind van Jutphaas ten westen ervan. Nadat Jutphaas dankzij de Vaartse Rijn was gaan groeien, kreeg het een dorpskern en kwamen er meer straten. Hierdoor veranderden de namen Overeind en Nedereind in Overeindseweg en Nedereindseweg.

Het Nedereind van Jutphaas liep oorspronkelijk dood in het westen. Later, waarschijnlijk al in de middeleeuwen, kreeg het dode uiteinde een uitweg naar de omstreeks het jaar 1200 aangelegde Meerndijk. Aan dit laatste deel deel van de huidige Nedereindseweg staan weinig woningen. Het huis aan het eind van deze uitweg, op de hoek met de Meerndijk, draagt de naam Stenen Kamer en ligt net buiten de gemeentegrens van Utrecht in de gemeente IJsselstein.

Aan de Nedereindseweg bevindt zich onder andere de protestantse Dorpskerk, een rijksmonunent, gebouwd in 1819-1820. Ook staan aan deze weg verschillende rijksmonumentale boerderijen uit de 17e eeuw. Het oorlogsmonument voor de gevallenen in de jaren 1940-1945 is vervaardigd door Albert Dresmé.[2] In 1967 vestigde zich Drive-in RICK, een wegrestaurant-keten, aan de Nedereindseweg 203. In de jaren 1980 brandde het leegstaande pand tot de grond toe af. Alleen in het Verenigd Koninkrijk is deze keten nog te vinden.[3][4]

Fotogalerij

Zie ook

Zie de categorie Nedereindseweg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.