Bijniervereniging NVACP

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bijniervereniging NVACP, voorheen de Nederlandse Vereniging voor Addison en Cushing Patiënten
Opgericht 1987
Plaats Nijkerk, Gelderland,
Nederland
Werkgebied Nederland
Voorzitter Dhr. T. Westerbeke
Doel De Bijniervereniging NVACP stelt zich ten doel patiënten en iedereen die direct of indirect met bijnieraandoeningen te maken heeft met elkaar in contact te brengen, informatie te verstrekken en hun belangen optimaal te bedienen.
Aantal leden ongeveer 1400 (stand dec 2016)
Website

De Bijniervereniging NVACP, voorheen de Nederlandse Vereniging voor Addison en Cushing Patiënten (NVACP), is een Nederlandse patiëntenorganisatie die de belangen van patiënten met bijnier-gerelateerde aandoeningen behartigt.

De vereniging heeft anno 2016 ongeveer 1.400 leden.

Ontstaan, geschiedenis en naam[bewerken]

In 1988 is de Nederlandse Vereniging van Ziekte van AddisonPatiënten opgericht (NVAP). In 1995 is de naam veranderd in Nederlandse Vereniging voor Addison en Cushing Patiënten (NVACP) nadat ook de belangen van patiënten met het syndroom van Cushing behartigd werden. De belangenbehartiging is uitgebreid voor patiënten met het Adrenogenitaal syndroom (of hun ouders) en voor patiënten met andere bijnierschorsaandoeningen, zoals het syndroom van Conn. In 2012 is de naam wederom gewijzigd, ditmaal in Bijniervereniging NVACP om duidelijker te maken dat het om bijniergerelateerde aandoeningen gaat. De toevoeging NVACP is gehandhaafd omdat deze afkorting inmiddels een begrip was geworden.

Doelstelling van de vereniging[bewerken]

  • Lotgenotencontact
  • Uitwisselen van informatie
  • Organiseren van themabijeenkomsten
  • Voorlichting

Gerelateerde onderwerpen[bewerken]

Externe link[bewerken]