Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Voorzitter Michel Wesseling bedankt vrijwilligers tijdens het KNVI-congres 2013

De Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI), is een Nederlandse beroepsvereniging in het bibliotheekwezen.

Beschrijving[bewerken]

De KNVI is een beroepsvereniging van informatieprofessionals in Nederland. Eerder heette de KNVI de Vereniging van Bibliothecarissen en tot 2013 stond het bekend onder de naam Nederlandse Vereniging voor Beroepsbeoefenaren in de bibliotheek-, informatie- en kennissector (NVB).

De vereniging kent zeven afdelingen, verdeeld in verschillende clusters:

Geschiedenis[bewerken]

De KNVI werd opgericht in 1912, onder andere door Tietse Pieter Sevensma, die ook voorzitter was tot 1923. Latere NVB-voorzitters zijn onder andere Kees Klijs en Bas Savenije. Wegens het honderdjarig bestaan in 2012 kreeg de Vereniging op 15 november het predicaat Koninklijk.[1]

Met het woord koninklijke ervoor zou de afkorting van de naam (NVB) verwarring kunnen geven met de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB). Mede daarom werd besloten tot een naamsverandering. Eind 2012 hebben de leden een nieuwe naam gekozen: Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI).[2] Met ingang van maart 2013 is dit de officiële naam.

Externe link[bewerken]