Neil Peart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Neil Peart

Neil Ellwood Peart (spreek uit "Peert") (Hamilton (Ontario), 12 september 1952) is een Canadees schrijver en muzikant. In Nederland is hij het bekendst als de drummer van de Canadese progressieve rockband Rush.

Daarnaast schrijft hij vrijwel alle songteksten van de band,[1][2] en heeft hij inmiddels een reeks boeken op zijn naam staan. Binnen de progressieve rock geldt Peart als een van de invloedrijkste en creatiefste drummers van het genre.[1]

Peart voegde zich bij Rush in 1974, nadat de originele drummer, John Rutsey, was opgestapt. Vanaf het begin hield Peart zich bezig met de teksten van de nummers, omdat de andere leden, Geddy Lee en Alex Lifeson, zich liever met de muziek bezighielden. Zo kreeg hij eigenlijk per toeval de rol van tekstschrijver toebedeeld.[bron?]

Zaken als sciencefiction en mythologie zijn veel voorkomende onderwerpen in de nummers van Rush in de jaren 70, en ook de werken van filosofe Ayn Rand vormen een inspiratie voor Peart. Vanaf de jaren 80 verdwenen deze onderwerpen. De teksten zijn nu meer realistisch en houden zich bezig met maatschappelijke en sociale kwesties.

Op 6 mei 1996 werd Neil Peart, samen met de overige bandleden van Rush, Alex Lifeson en Geddy Lee, benoemd tot Officier in de Order of Canada. Daarnaast heeft hij door de jaren heen meerdere malen diverse drum-awards gewonnen. De band Rush werd in 2013 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.

Boeken[bewerken]

Overige boeken[bewerken]

DVD's[bewerken]

Muziek projecten[bewerken]

Externe Links[bewerken]

Officiële website: http://www.neilpeart.net

  1. a b Rush.com - Neil Peart
  2. Ultimate Classic Rock - Top 10 Neil Peart Rush songs