Ode (tijdschrift)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Ode is een Nederlands tijdschrift, opgericht in 1995, dat zich richt op mensen die zoeken naar de inspiratie van mensen die de wereld veranderen. Sinds januari 2003 verschijnt het tijdschrift ook in een Engelse editie, die op het World Social Forum in Porto Alegre in Brazilië werd gepresenteerd. Begin 2004 werd de internationale editie in New York gelanceerd. De totale oplage bedraagt circa 100.000 exemplaren.

Initiatiefnemer, mede-oprichter en hoofdredacteur van Ode is Jurriaan Kamp. Hij is in de zomer van 2004 naar de Verenigde Staten verhuisd en woont met zijn gezin in San Francisco, waar Ode een tweede vestiging heeft. De Nederlandse uitgave van Ode staat sinds begin 2007 onder leiding van Max Christern.

‘Ons doel is een andere werkelijkheid in zicht brengen,’ schrijft Kamp in het voorwoord van zijn eerste Ode. Over de snelle groei in de Verenigde Staten zegt hij: ‘Het tijdschrift richt zich op de mogelijkheden voor positieve vernieuwing voor mens en maatschappij. Juist die benadering van vooruitgang spreekt op dit moment juist ook veel Amerikanen aan, die andere internationale verhoudingen en andere politieke prioriteiten wensen.’

In april 2013 is de naam van de Nederlandse en de Amerikaanse uitgave veranderd in "The Optimist". Deze naam geeft beter aan waar het tijdschrift voor staat: positieve artikelen over de initiatieven die de wereld een stukje mooier maken. Als hoofdredacteur van The Optimist is Marco Visscher op het kantoor in Rotterdam aangesteld.

Externe links[bewerken]