Onze-Lieve-Vrouwebasiliek (Liesse)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Basilique Notre-Dame de Liesse
Onze-Lieve-Vrouwebasiliek van Liesse
Onze-Lieve-Vrouwebasiliek
Plaats Liesse-Notre-Dame
Denominatie Basiliek
Gewijd aan "Onze Vrouwe van Liesse, bron en reden van onze vreugde"
Coördinaten 49° 37′ NB, 3° 48′ OL
Gebouwd in 1134
Uitbreiding(en) 1480
Restauratie(s) 1384
Monumentale status Monument historique
Monumentnummer  PA00115786
Architectuur
Stijlperiode Gotiek
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek is een kerk in Liesse-Notre-Dame in Frankrijk.[1]

Omschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk is opgetrokken in een flamboyante gotische stijl en in het koor vindt men een beeltenis van Onze-Lieve-Vrouw van Liesse, een zogenaamde Zwarte madonna. Dit beeld wordt vereerd onder het patronaat van "Onze Vrouwe van Liesse, bron en reden van onze vreugde" (Notre Dame de Liesse, source et cause de notre joie).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk werd in 1134 gebouwd in opdracht van de ridders van Eppes, vervolgens herbouwd in 1384 en ten slotte vergroot in 1480. Men ging op bedevaart om de Zwarte Maagd te eren, verwijzend naar Ismeria, dochter van sultan van Caïro (mogelijk Al-Afdal Shahanshah), die na het leven te hebben gered van de ridders van Eppes ten tijde van de Kruistochten, zich bekeerde tot het christendom en huwde met Robert van Eppes, zoon van Willem II van Eppes. Jeanne d'Arc, Lodewijk XI en Frans I trokken op bedevaart naar dit heiligdom. Lodewijk XIII en Anna van Oostenrijk trokken er meermaals op bedevaart naartoe om aan de Madonna te vragen om de geboorte van een erfgenaam, Lodewijk (Louis Dieudonné), de toekomstige Lodewijk XIV van Frankrijk.[2]

Het monument is geklasseerd als een monument historique in 1920. [1] In 1923 werd de kerk verheven tot basiliek.

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Basilique_Notre-Dame_de_Liesse op de Franstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.
  • Marie ANDRE, La Belle Histoire de Notre-Dame de Liesse, de oorsprong en geschiedenis van de bedevaart.
  • Bruno MAËS, Notre-Dame de Liesse, Huit siècles de libération et de joie, Édition de l'O.E.I.L, 248 pages. Het referentiewerk, met de voornaamste mijlpalen uit haar geschiedenis.
  • Bruno MAËS, Le roi, la Vierge et la Nation. Pèlerinages et identité nationale entre guerre de Cent Ans et Révolution. Éditions Publisud. 640 p.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]