Operation Northern Watch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Operation Northern Watch
Periode 1 januari 19971 mei 2003
Partijen Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Vlag van Turkije Turkije 
Vlag van Irak Irak
Leiders   president Saddam Hoessein
Sterkte ~1400 troepen
~50 vliegtuigen
Verliezen Geen
Plaats Noord-Irak
Casus belli Bescherming van Koerden in Noord-Irak.
De no-flyzones in Irak. De zone aangeduid met Northern NFZ is de zone van Operation Northern Watch.
De no-flyzones in Irak. De zone aangeduid met Northern NFZ is de zone van Operation Northern Watch.

Operation Northern Watch was de opvolger van de Amerikaanse Operation Provide Comfort die de vluchtende Koerden in Noord-Irak moest beschermen na de eerste Golfoorlog. De operatie werd geleid door de US European Command Combined Task Force en moest de door de Verenigde Naties gemandateerde no-flyzone in Noord-Irak boven de 36ste breedtegraad bewaken. De missie begon op 1 januari 1997. De deelnemende landen leverden ongeveer 45 vliegtuigen en 1400 manschappen voor de operatie. Het originele mandaat van de Turkse overheid was voor zes maanden en werd twee keer met zes maanden verlengd. Op 17 maart 2003 werd de laatste patrouillevlucht gevlogen en op 1 mei werd de operatie officieel beëindigd.

Een F-16 van de USAF stijgt op voor een Northern Watch-missie.

In november 1998 werd de operatie korte tijd onderbroken voor Operation Desert Fox. Gedurende vier dagen werden luchtaanvallen uitgevoerd in Irak toen het land wapeninspecties bleef tegenwerken. Kort na Desert Fox liet Irak weten de no-flyzones in het Noorden en het Zuiden - die bewaakt werd door Operation Southern Watch - niet langer te erkennen. Eind december 1998 werden de patrouillevliegtuigen van de coalitie beschoten met luchtdoelraketten. De coalitie antwoordde met bombardementen op de Iraakse stellingen. Ook ging geen enkel vliegtuig verloren ondanks de prijs van meer dan 10.000 Euro die Saddam Hoessein hier zelf voor uitloofde.

In februari 1999 verbeterde de relatie tussen de deelnemende landen nog toen ze een unilaterale overeenkomst met de in de no-flyzone te volgen regels tekenden. Op 17 maart 2003 werd Operation Northern Watch beëindigd, twee dagen voor het begin van de Irakoorlog. In de looptijd hadden 40.000 manschappen deelgenomen en waren 36.000 vluchten uitgevoerd.

Deelnemende landen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]