Orde der Transformanten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Orde der Transformanten
Indeling
Hoofdstroming Nieuwe religieuze beweging
Aard
Locatie Nederland
Aantal leden 100
Oprichter(s) Robert Baart
Leider Kirsten Smeets
Overzicht
Officiële website Orde der Transformanten
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Orde der Transformanten is een kerkgenootschap, gevestigd in Hoeven (Noord-Brabant).[1] Het is een algemeen nut beogende instelling.[2] Ze beschouwt zichzelf als een geloofsbeweging die zich baseert op Gods woord. Naar eigen zeggen richt zij zich wereldwijd op eenieder, 'ongeacht ras, seksuele geaardheid, geslacht, individuele achtergrond of leeftijd'.

De leden van de Orde komen samen in erediensten, waarin Gods Woord door een van de voorgangers van de Orde wordt vertaald naar de dagelijkse praktijk.[3]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Orde der Tansformanten is in 2003 opgericht door een aantal mensen van katholieke en protestantse huize, waaronder voorganger Robert Baart. Sinds 2008 heeft de Orde meerdere voorgangers, ‘Doctores’, waaronder Kirsten Smeets, theoloog en religiewetenschapper.[4]

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Leden van de Orde der Transformanten leven in zogeheten cirkels; dit zijn in het geloof verbonden groepen van mensen, behorende tot dezelfde geestelijke familie. Geloofsgenoten kunnen ervoor kiezen om in een leefgemeenschap samen te wonen, maar kunnen ook kiezen voor een andere woonvorm.

De Orde houdt haar organisatie strikt gescheiden van de geloofsleer. Het bestuur is verantwoordelijk voor de organisatie; hieronder valt onder andere het benoemen en ontslaan van de voorgangers, de zogeheten Doctores.

De Doctores zijn verantwoordelijk voor de geloofsleer. Zij hebben geen enkele bemoeienis met de organisatie, zo ook het bestuur op haar beurt geen enkele bemoeienis heeft met de organisatie.

Een persoon kan niet tegelijkertijd zowel lid van het bestuur als voorganger zijn.

Incidenten[bewerken | brontekst bewerken]

Op vrijdag 12 september 2008 deed de politie Rotterdam-Rijnmond een inval bij de Orde der Transformanten. Deze inval hield verband met een schietpartij op 2 augustus 2008 te Rotterdam waarbij een 56-jarige zakenman zwaargewond raakte. Tijdens de inval werden twee leden van de Orde aangehouden. De Orde zelf zou niet verdacht zijn,[5] maar op 10 maart 2009 kwam de officier van justitie in Rotterdam tot de conclusie dat er zeven leden wilden afrekenen met de zakenman.[6] Op 3 februari 2012 sprak de Rechtbank Rotterdam beide aangehouden leden van de Orde wegens gebrek aan bewijs vrij.[7] Het OM stelde naar aanleiding hiervan hoger beroep in.[8] Op 30 november 2015 volgde definitieve vrijspraak in hoger beroep.[9][10]

Na een steekpartij in het Noord-Hollandse Laren werd op 7 februari 2014 een 26-jarig lid van de Orde aangehouden op verdenking van poging tot moord op een voormalig dissident lid van de beweging.[11] Op 17 juli 2014 eiste het OM voor de rechtbank in Lelystad een celstraf van 10 jaar tegen deze verdachte.[12][13] Op 31 juli van dat jaar veroordeelde de rechtbank de man tot een gevangenisstraf van 6 jaar.[14][15] Tegen deze uitspraak is hoger beroep ingesteld.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]