Overleg:Apachen

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Overleg:Apache (volk))
Laatste reactie: 15 jaar geleden door Pieter2

kent iemand een goede vertaling voor native american, de correcte en meest respectvolle manier (ih Engels) voor de oorspronkelijke bewoners van Amerika ?

yeah right ;-) Ik vind het alleen nogal omslachtig om telkens over 'de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika' praten wanneer ik spreek over de indianen wat een verkeerd woord is.
Je hebt daar volkomen gelijk in.. Ik zou ook niets beters weten en ik had dat net geschreven toen jij het bovenstaande schreef. Politieke correctheid is een moeilijke zaak. Met 'bosjesmannen' heb je ook zo iets. 'San' schijnt ook een scheldwoord te zijn (vagebond in het Khoi...). Maar /Xam en !Kung worden zo lekker onuitspreekbaar... Kliks en zo.

Misschien toch maar indiaan en bosjesman tot zij zich in het Nederlands tot ons richten en vertellen hoe het dan wel moet? Of anders iets scheppen zoals 'Eerste Amerikanen'? Oer-Amerikanen is ook zo holenmens achtig. Autochtone Amerikanen? Jcwf

In het Nederlands heten die mensen gewoon indianen. Oorspronkelijke amerikanen is het mi meest geschikte alternatief maar omdat indiaan hier geen scheldwoord is en ook niet al zodanig wordt gevoeld stem ik gewoon voor indiaan. 213.218.76.162 06:21 1 feb 2003 (CET)

Er zijn nog een paar alternatieven: inlanders, inboorlingen, autochtonen. Vergeet niet dat "indians" ook normaal woordgebruik is in Amerika. Door Columbus gegeven aan de aangetroffen inlanders in een land dat toen nog geen Amerika heette. Pieter2 13 mei 2008 23:47 (CEST)Reageren

Inheemse Amerikanen 17 jan 2009 17:15 (CET)Cedar Sky