Overleg:Deltacommissie (2007)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Kritiek[brontekst bewerken]

Mooi zo'n "objectieve" pagina. Wat er niet op staat is een evaluatie van het nut en maatschappelijk rendement van de investeringen die deze commissie gaat goedpraten.

Zie dit bericht:
Brabants dagblad 6 augustus 2008

'Deltacommissie wordt gebruikt om miljardenprojecten te legitimeren'

Jeroen Warner, onderzoeker aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, vindt dat bestuurders en bedrijven de angst voor overstromingen gebruiken als breekijzer voor de financiering van grote waterbouwkundige projecten. Op die manier nemen zij de wind uit de zeilen van tegenstanders, zoals dijkbewoners of natuurbeschermers. Warner onderkent wel dat Nederland gevaar loopt wanneer er een dijk zou doorbreken. Hij constateert echter dat angst als een marketingtruc wordt ingezet om mensen de illusie van zekerheid te bieden.

Warner vreest dat 'betonstorters' daardoor de overhand krijgen bij een tweede Deltaplan. Hij pleit zelf voor meer ruimte voor water en het leren leven met aanvaardbare risico's.

Professor Rinus van Schendelen van de Erasmus Universiteit vindt het opvallend dat de Deltacommissie bijna alleen uit mensen bestaat die belangen hebben bij grootschalige projecten. Er is nauwelijks inbreng vanuit milieorganisaties en de commissie bestaat met name uit vertegenwoordigers van lokale overheden die hun regio graag beschermd zien. Ook de baggeraars zijn goed vertegenwoordigd.

De Rotterdamse professor vindt het niet verwonderlijk dat de bouwers zich massaal melden met grote plannen. Los van het advies dat de commissie zal uitbrengen staat al vast dat Deltaplan II een miljardenproject wordt en bouwers willen daar graag een graantje van meepikken. Het lobbywerk bij de commissie heeft volgens hem al plaatsgevonden voordat de commissie gevormd werd. De staatssecretaris zoekt commissieleden uit, die eigenlijk allemaal hetzelfde willen. Er is tussen de leden ook zelden een meningsverschil. "Het enige dat zo'n commissie doet, is een mooi rapport opstellen dat een angstbeeld creëert om zo een miljardenproject te legitimeren."

Henk Daalder 6 aug 2008 19:43 (CEST)[reageer]

U kunt een kopje 'kritiek op advies' aanmaken. Biggiesmartypants 10 jan 2010 15:42 (CET)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Deltacommissie (2007). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 12 okt 2018 02:00 (CEST)[reageer]