Overleg:Eerste hulp bij ongevallen
Onderwerp toevoegenbijvoorbeeld spalken van breuken De EHV-er (EHBO bestaat niet meer) mag, althans in Nederland zeker geen breuken spalken tenzij niet anders mogelijk (in situatie zonder uitzicht op hulp en tevens een breuk welke het slachtoffer immobiliseren, voorbeeld: beenbreuk midden op de heide) in alle andere gevallen is het aan de EHV-er om steun te verlenen door mitella of brede das. Bij immobiliserende (been, heup) of risicovolle breuken (nek, rug) is het alleen maar het stil laten liggen van het slachtoffer. MaartenT
- EHBO bestaat wel dergelijk. Ik ben nu bezig met een EHBO diploma te behalen en niet met een EHV diploma. En ja het klopt. Het EHBO van tegenwoordig is heel anders dan van vroeger. Elk jaar veranderen ze dingen. Wacht maar tot over een paar jaar. Dan mogen we weer dingen die we nu niet mogen.--Willem ter Haar 20 okt 2005 17:29 (CEST)
- Eens: In de inleidng van de 25e druk van het Oranje Kruis Boekje staat Hierbij kunnen leken als eerstehulpverlener (EHBO'er) een belangrijke rol spelen. Eersthulpverlener en EHBO'er zijn dus synoniemen van elkaar. (Eersthulpverlening is gelijk aan EHBO en Eerstehulpverlener aan EHBO'er)--Avdkooij 14 apr 2008 00:30 (CEST)
- Belangrijk onderscheid: EHBO is de eerste hulp zoals deze door leken wordt verricht wanneer zij zich uitlopen bij een ongeval; HV en specifiek EHV wordt tegenwoordig gebruikt voor de (Evenementen)HulpVerlener en deze is onderdeel van de georganiseerde zorgketen. Momenteel biedt het Rode Kruis zowel EHBO als EHV-opleidingen en trainingen aan, waarbij EHBO een instroomvereiste is voor EHV. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 62.163.138.14 (overleg · bijdragen) 13 dec 2016 15:05
lpev
[brontekst bewerken]Graag de teksten encyclopedisch houden. lpev is een initiatief waarvan het door hen geclaimde landelijke draagvlak niet is aangetoond.
Mag er maar een slager zijn in Nederland ? Volgens diverse forums is er wel degelijk belangstelling voor iets nieuws dan alleen het OK. Het Rode Kruis gaat toch ook zelf certificeren ! Waarom andere dan niet !
Er mag best meer dan één slager zijn, maar die kom je niet allemaal tegen op wikipedia. Dus hou je bijdragen kort, objectief en geef het geheel een encyclopedische waarde.--Abruzzo 12 jan 2009 16:01 (CET)
Het ANWB Wegenwacht en Route Mobiel verhaal. Route Mobiel werd eerst verguist, maar later ....
Afkortingen mogen worden gebruikt zoals dat zo uitkomt en woorden mogen uit elkaar worden getrokken als de benaming beter toepasbaar is of wordt zoals in naamgevingen. (Voorbeeld WW als wegenwacht) Zo ook de afkorting van het woord eerstehulpverlening als EV. Anders zouden we spreken van Eerstehulp Bij Ongelukken EBO ipv
Er wordt hier beweert dat de LPEV overeenkomsten heeft met het Rode Kruis. Vanuit het Rode Kruis kan ik hier niets over vinden! Graag aangeven waar dat vandaan komt. Daarnaast een reactie op Abruzzo: natuurlijk mogen er meer slagers zijn. Echter, bij slagers houden diverse opleidingen en de keuringsdienst van waren in de gaten of de kwaliteit geborgt wordt. Bij EHBO kan iedere gek een bord op zijn deur timmeren met "docent EHBO" erop en diploma's gaan uitdelen. De overheid kijkt er niet meer naar en de burger weet niet welke opleiding hij zou moeten kiezen: ze bieden allemaal wat anders, de een nog beter dan de ander. --Erik van Luxzenburg 2 jun 2010 22:12 (CEST)
LINK naar erkenningspagina Ned. Rode Kruis : http://www.1ehulp.nu/Cursussen/Cursussen/Algemene_Informatie/Erkenningen. EHBOfan 30-08-2010 23.05 LT
Nedcert
[brontekst bewerken]Nedcert zegt een certificerende instantie te zijn. Het is dus geen opleidings organisatie. Hoewel wel met ehbo te maken heeft vind ik het hier niet thuis horen qua opleidngen gezien. Dat doen immers de opleidings instituten die opleiden volgens de normen van Nedcert. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 87.211.160.185 (overleg · bijdragen) 9 feb 2009 15:03
Bij de wijziging van 22-06-2009 en 23-06-2009 is uitsluitend de tekst van Nedcert gehandhaafd / verbeterd. Andere organisaties certificeren ook. Dat Nedcert door de RvA is geaccrediteerd betekend niet dat zij alleen mogen zeggen dat zij als enige mogen certificeren ! Blijft hardnekkig terugkomen het Nedcert en het SEHSO verhaal.
ehbofan; de accreditatie geeft wel duidelijk het verschil aan tussen officiële en niet-oficiële certificering.
Er is geen wettelijke eis dat je een officïele certificering moet hebben. Een accreditatie wil alleen zeggen dat er volgens gecontroleerde en vastgelegde procedures wordt gewerkt welke officieel zijn goedgekeurd. Ik ken bedrijven die hun zaakjes veel beter op orde hebben zonder ISO / accreditatie o.i.d.
Je reactie geeft blijk van onvoldoende kennis van de materie.
Het NedCert keurmerk is niet getoetst maar geaccrediteerd door de RvA. Dit geeft een keurmerk formeel een officiele status. Betekend niet dat andere keurmerken en de daarbij aangesloten organisaties slechter of onbetrouwbaar zijn. EHBOfan.
Nedcert hoort volgens mij gewoon thuis in het rijtje Oranje Kruis - LPEV - Rode Kruis --Avdkooij 28 feb 2010 16:00 (CET)
Oranje Kruis
[brontekst bewerken]Volgens de tekst is het Oranje Kruis een uitgever en examenbedrijf. Deze hoort ook niet onder de kop opleidingen.79.31.45.143 10 feb 2009 20:35 (CET)
- Opleidingen en examens zijn juist zeer gerelateerd.... --Avdkooij 25 aug 2009 23:35 (CEST)
ezelsbruggetje
[brontekst bewerken]Is er 1 Nederlands ezelsbruggertje voor dumbo's zoals ik? ik ving ergens drs abcde op, maar kan dat nergens vinden. aleichem 15 apr 2009 17:30 (CEST)
Tik op Google de woorden ABCDE + methodiek in (pagina's uit Nederlands) en je vind je antwoord. E. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 84.80.188.95 (overleg · bijdragen)
NIKTA
[brontekst bewerken]Nikta heeft zelf geen EHBO opleidingen maar is een certificatie instelling en hoort derhalve, net als de certificatie instelling Nedcert, niet thuis in het rijtje van landelijk opererende EHBO organisaties. 09-06-2010 EHBOfan.
Opleidingen Rode Kruis
[brontekst bewerken]Sinds enige tijd is het Rode KRuis weer verantwoordelijk voor de SIGMA opleidingen heeft daarmee dus ook een opleiding op niveau 4. Tevens heeft het NRK opleidingen wandelletsel, sportletsel, eerste hulp bij drugs en uitgaan en een opleiding evenementenhulpverlening die allen boven niveau 3 ingeschaald horen te zijn.
- Het SIGMA bestaat niet meer; miv 01-01-2016 is in NL en GGB-model (Grootschalige Geneeskundige Bijstand) geïmplementeerd. Het Rode Kruis levert in dit model NHT (NoodHulpTeams) en leidt deze mensen zelf op. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 62.163.138.14 (overleg · bijdragen) 13 dec 2016 15:05
First Aid International
[brontekst bewerken]Gezien de inhoud van de opleidingen van FAI en specifiek de advanced welke is te downloaden op de FAI website is naar mijn mening niet in te vullen in niveau 4b. De duur van de opleiding advanced van FAI (24 uur) is ten opzichte van lpev first responder (min. 40 - 60 uur) en sigma (vele oefenavonden) wel heel erg kort. Ter vergelijking, een standaard EHBO diploma van het Oranje Kruis duurt ook 24 uur. Niet om FAI Advanced af te vallen, maar meer om aan te geven dat men in 24 uur (FAI) niet datgene kan leren wat LPEV first responder en Sigma bieden. Daarnaast kent FAI in tegenstelling tot LPEV en Sigma geen onafhankelijke eindtoetsing of examinering wat de kwaliteit van de cursisten niet garandeerd. Daarom schaar ik FAI Advanced in de categorie 4a (EHBO plus).
Gesproken wordt van een erkend trainingsprogramma. Door wie erkend? Als het gaat om erkenning door private organisaties of bedrijven (dus geen overheden!) heeft deze mededeling geen waarde.
Externe links aangepast
[brontekst bewerken]Hallo medebewerkers,
Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Eerste hulp bij ongevallen. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:
- Archief https://web.archive.org/web/20100721203023/http://www.ehbo.nl/indexpubliek.html toegevoegd aan http://www.ehbo.nl/indexpubliek.html
Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.
Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 15 okt 2017 22:11 (CEST)
Externe links aangepast
[brontekst bewerken]Hallo medebewerkers,
Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Eerste hulp bij ongevallen. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:
- Archief https://web.archive.org/web/20171230114909/https://www.rodekruis.be/jaarverslagen/2016/ toegevoegd aan https://www.rodekruis.be/jaarverslagen/2016/
Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.
Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 9 mei 2019 00:14 (CEST)