Overleg:Europese Vlakte
Onderwerp toevoegenDag Jeroenvrp, Ik heb aan je artikel zitten knoeien. Ik heb er nog een vraag bij: de definitie van de vlakte hangt af van de bron. Welke bronnen zijn dat, op welke manier verschillen ze en waarom? Groet. Longfield 12 okt 2007 14:32 (CEST)
- Het is van oorsprong een vrije vertaling van de toenmalige versie van de Engelstalige Wikipedia. Nu houden ze daar de definitie Pyreneeën-Oeral aan, maar omdat de Duitse Wikipedia het niet kent, heb ik toen op andere websites gekeken en kaarten, en wat me opviel was dat de definitie nogal verschilt. Regelmatig werd het Franse Laagland of het Finse Merengebied er niet bij geteld en dat de Noordzee en aangrenzende gebieden er ook toe behoren, kwam ik alleen tegen op websites die over de ijstijd gingen. Vanuit mijn lerarenopleiding Aardrijkskunde (lang lang geleden) kan ik me nog herinneren dat het het gebied is van de Oeral tot de Pyreneeën. Ook is het zo dat de exacte grens van een vlakte niet te geven valt (welke hoogtegrens bijvoorbeeld?) en dat je het dus zo globaal mogelijk moet bekijken. Ook kan het nogal schelen vanuit welk nationaal standpunt het wordt bekeken. Daarom heb ik dus er neer gezet "De exacte grootte van de Europese Vlakte varieert echter afhankelijk van de bron, dus een exacte definitie is niet te geven.". Dit geldt trouwens voor meer van zulke uitgestrekte geomorfologische gebieden. Een exacte bron kan ik dus niet geven, heb je een beter woord voor het woord "bron"? --- jeroenvrp 12 okt 2007 16:02 (CEST)
Jeroen, Ik snap het probleem. Ik denk dat je verwachtingen t.a.v. exactheid en gekwebbel daarover voorkomt als je de woorden bron en definitie weglaat. Ik heb het volgende bedacht: Over hoe groot de Europese Vlakte precies is, bestaan verschillende opvattingen. Er valt bijvoorbeeld te twisten over de vraag waar een vlakte ophoudt en een heuvelgebied begint, of een moeras of een binnenzee.En twisten konden ze vroeger, zeker als het om grondgebied ging! De nationale kwestie heeft dus in de loop van de tijd ook een rol gespeeld. Naast reislust en kennis van het landschap rond de eigen woonomgeving in ruime zin. Zo worden er beschrijvingen gegeven die zich beperken tot de Noord-Duitse...etc., maar zijn er ook die Zuid-Engeland...etc.omvatten. De meest gehanteerde opvatting noemt het Frans Laagland...etc. Ik hoop dat je hier iets mee kunt. Succes. Longfield 12 okt 2007 18:43 (CEST)
- Ik heb het zo eenvoudig mogelijk gehouden en in hoofdzaak "bron" door "opvattingen" vervangen. Ik ben er zo tevreden over. Dank je voor de input. --- jeroenvrp 12 okt 2007 19:57 (CEST)
Dag Jeroen, opgelost. Veel succes verder. Longfield 15 okt 2007 13:51 (CEST)