Naar inhoud springen

Overleg:Hamengkubuwono VII

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De zeventien suikerfabrieken die tijdens de regering van Hamengkoeboewono VII op zijn land werden gesticht, alle grond in het sultanaat was zijn bezit, brachten hem enorme inkomsten . Hij werd daarom wel "Sultan Sugih" oftewel "Koning van de suiker" genoemd. De vorst modeniseerde Djokjakarta en liet een Europese lagere school stichten, daar werden ook enige van zijn zonen naar toe gestuurd. Hij zond ook zonen naar Nederland voor een Europese opleiding.

De vijfde, zevende, achtste en negende zoon van Hamangkoeboewono VII en Gusti Kanjeng Ratu Mas (? - 1892), verhewven tot Padmi in 1883, dochter van Kanjeng Radin Tumenggong Jaya di-Pura or of Pangeran Suriya di-ning Rat waren achtereenvolgens troonopvolger.

de vijfde zoon, kroonprins Luitenant-kolonel Gusti Radin Mas Akadiyat/Kanjeng Gusti Pangeran Adipati Anum Amangku Negara (1873 - april 1893), zoon van Hamengkoeboewono VII en zijn tweede echtgenote Gusti Kanjeng Ratu Mas, hij was op 5 maart 1883, verheven tot troonopvolger en Kanjeng Gusti Pangeran Adipati Anum Amangku Negara Sudibya Rajaputra Nalendra ing Mataram. De kroonprins stierf al op twintigjarige leeftijd.

De volgende kroonprins, Gusti Radin Mas Pratista/Kanjeng Gusti Pangeran Adipati Jumina , de zevende zoon van Hamengkoeboewono VII en zijn tweede echtgenote Gusti Kanjeng Ratu Mas werd op 9 november 1893 geïnstaleerd als troonopvolger met de titels Kanjeng Gusti Pangeran Adipati Anum Amangku Negara Sudibya Rajaputra Nalendra ing Mataram maar al op 11 november 1895 weer afgezet als kroonprins. De gegeven reden was een "geestelijke stoornis".

De achtste zoon, Colonel Kanjeng Gusti Radin Mas Putra/Kanjeng Gusti Pangeran Adipati Anum Amangku Negara , ook een zoon van Hamengkoeboewono VII en zijn tweede echtgenote Gusti Kanjeng Ratu Mas werd in 1895 geïnstaleerd als troonopvolger met de titels of Kanjeng Gusti Pangeran Adipati Anum Amangku Negara Sudibya Rajaputra Nalendra ing Mataram maar stierf al in 1913. Hij en zijn echtgenote Radin Ayu Amangku Negara hadden jonge kinderen waarvan géén hun grootvader opvolgden.

De negende zoon, Gusti Radin Mas Sujadi/Gusti Pangeran Arya Purbaya, ook een zoon van Hamengkoeboewono VII en zijn tweede echtgenote Gusti Kanjeng Ratu Mas werd in in 1880 geboren en in 1895 geïnstaleerd als troonopvolger met de titels of Kanjeng Gusti Pangeran Adipati Anum Amangku Negara Sudibya Rajaputra Nalendra ing Mataram . Hij volgde zijn vader op na diens abdicatie op 29 januari 1929.

De troonsafstand is met raadsels omringd, Raden Akhadiyat, zoon van Hamengkoeboewono VII en zijn veertiende echtgenote Bandara Radin Ayu Srengkara Adinindia was vlak voor de troonsafstand plotseling gestorven. Deze prins zou als opvolger worden aangewezen, maar volgens de geruchten was hij sterk anti-nederlands gezind. De Nederlandse autoriteirten zouden een hand in zijn plotselinge dood hebben gehad. In de gesloten wereld van de Kratom met zijn vele koninginnen, bijvrouwen, concubines en prinsen werd om de macht gevochten.

Hamengkoeboewono VII trok zich terug in Pesanggrahan Ngambarrukma buiten de Kraton van Djokjakarta. Hij was volgens sommige bronnen een mohammedaanse heremiet, een "madeg pandito" geworden. Hij volgde daarmee het voorbeeld van zijn in 1892 geboren 21e zoon, Bandara Radin Mas Kudiamaji/Bandara Radin Arya Suriya Mantaraman/Bandara Pangeran Arya Suriya Mantaraman die zich ook uit de wereld had teruggetrokken en zich als geestelijke Kyai Ageng Suriyamantaram noemde.

Begin een overleg over Hamengkubuwono VII

Overleg starten