Overleg:Houtwijk
Onderwerp toevoegen4 maart 2007: Enkele dingen eruit geschrapt, vanwege het zeer subjectieve en niet-relevante karakter ervan.
- Beste anonymus, wil je je bijdragen op de overlegpagina ondertekenen door vier tildes: ~ te plaatsen. Ook kan het geen kwaad een gebruikersnaam aan te maken. Dan word je allicht serieuzer genomen. Soczyczi 4 mrt 2007 18:23 (CET)
Dit is een wel héél weinig encyclopedisch artikel, maar ja. Het zou wel fijn zijn als bepaalde elementen van deze Haagse wijk toegelicht zouden worden. Kan er iets meer geschreven worden over de geschiedenis van de wijk, over de totstandkoming van de in de tekst genoemde onderdelen Houtwijk 1 en 2, wanneer dat gebeurde en misschien iets over de architecten die erbij betrokken waren, of alleen maar over de bouwstijlen? En evenzo over de Burgemeestersbuurt en de Verzetsheldenbuurt.
Ook lijkt het me zinvol om de (weinige) gebouwen en straatnamen in de wijk te noemen die er al waren vóór er met de aanleg van de wijk werd begonnen, eind jaren zeventig. Ik neem aan dat bewoners van een buurt graag zoveel mogelijk over de geschiedenis willen weten. En een beetje bronvermelding kan daarbij geen kwaad. Soczyczi 4 mrt 2007 19:38 (CET)
- Ik ga onderzoek hoe de buurt aan zijn naam komt, welke gebouwen er ook voor de bouwtijd stondenm kortom: De geschiedenis van Houtwijk. Als ik meer weet breid ik het artikel uit. 217.68.49.65 8 mrt 2007 12:38 (CET)
Prachtig gedaan! Houtwijk is nu de meest uitgebreid beschreven wijk, na het Centrum natuurlijk. Ik heb nog wel een vraagje. Waarom zou Houtwijk nu eigenlijk géén officiële wijk zijn? Een wijk in Den Haag is altijd een beetje officieus, want de stadsdelen zijn hier de rechtseenheden. De stadsdelen bestaan uit wijken, zoals de Vogelwijk, de Bomen- en Bloemenbuurt e.d. Waarin is Houtwijk minder dan die andere heel duidelijk te omschrijven wijken? Soczyczi 12 mrt 2007 12:19 (CET)
In het Vaderland van 13 februari 1932 (avondblad) is al sprake van de Burgemeestersbuurt, niet van een -wijk. De bewoners van die wijk protesteerden tegen hun hoge huren! Kijk op de online-krantenverzameling van de Koninklijke Bibliotheek, een buitengewoon nuttige website als je je voor de geschiedenis van de eerste helft van de twintigste eeuw interesseert. Ik heb deze paragraaf veranderd qua buurt en wijk, en een beetje aan taalverbetering gedaan. De twee stukjes over de gezinsvriendelijkheid heb ik samengevoegd. Soczyczi 12 mrt 2007 12:46 (CET)
- Beste Soczyczi, Het klopt inderdaad dat een wijk een vaag begrip is en geen rechtseenheid is. Ik heb me gebasseerd op informatie uit het Haags Gemeentearchief. Ik zal een aantal zinnen citeren:
- In het gebied dat volgens de officiële wijkindeling Loosduinen heet, zijn na 1980 een uitgestrekte stadswijk en een bedrijventerrein verrezen: Houtwijk en Kerketuinen.
- Wanneer Houtwijk op Wikipedia als echte wijk erkend wordt, moeten dan alle afbeeldingen met wijken van Den Haag ook gewijzigd worden?
- Over de burgemeestersbuurt (ook uit het Gemeenteacrhief):
- Ten noordoosten van de dorpskom kwam in dezelfde periode de 'Burgemeesterswijk' tot stand, begrensd door de Burgemeester Hovylaan en de Oude Haagweg.
- Maar als men vier jaar na de oplevering al over de burgemeestersbuurt schrijft, dan neem ik aan dat dat gewoon de gangbare naam is en dat er geen sprake is van een officiele naamswijziging.
- Zie voor meerinfo:
- Wijk Loosduinen, Houtwijk (uit het Haags Gemeentearchief)
- Beste onbekende, ook het Gemeentearchief is niet erg duidelijk over het begrip 'wijk'. Loosduinen is een stadsdeel met een stadsdeelkantoor. Tot het grondgebied behoort een aantal wijken, o.a. het dorp Loosduinen en de wijk Houtwijk. Die wijken bestaan allemaal weer uit buurten. Ik heb een paar dingen veranderd - zo zijn er huizen in de Burgemeestersbuurt uit 1925 en uit 1930 volgens Funda, en er staan geen vrijstaande villa's aan de Laan van Vredestein, dus kun je moeilijk zeggen dat daar de rijken van het land wonen, die zitten veilig in Wassenaar. Ik heb ook hier en daar de indeling veranderd, en het familiedrama bij de historie gezet, hoewel het daar ook een beetje rauw tevoorschijn komt. De kaart met de wijkindeling hoeft niet veranderd te worden, want daar staat Houtwijk gewoon op. Alleen de vorm klopt niet helemaal. Soczyczi 13 mrt 2007 02:01 (CET)
- Het artikel wordt steeds volmaakter. De bewoners van Vredenstein wonen inderdaad niet in villa's, maar hebben toch net iets meer geld dan de rest van Houtwijk. Maar als dat verschil te klein is om te benoemen, dan vind ik dat prima. Ik heb een ingrijpende verandering gedaan: De huizen stammen niet uit de jaren '70, maar uit de jaren '80. De jaren '70 is iets wat in het artikel stond en ik automatisch als waar beschouwde en de rest van het artikel op basseerde. Maar ik begon de afgelopen dagen te twijfelen en heb op jouw voorbeel Funda geraadpleegd. Blijkt toch dat de huizen begin jaren '80 (1980, 1981, 1982 en 1983) zijn opgeleverd. Al is er wel in de jaren '70 gebouwd. Maar ik heb deze jaartallen dus in het artikel aangepast. Ik ga verder nog kijken of ik een of twee foto's van de wijk kan maken en plaatsen. Ik denk aan het winkelcentrum (toch het hart van de wijk) en het monument bij de verzetsheldenbuurt. Al heeft de burgemeestersbuurt ook een oorlogsmonument n.a.v. het bombardement.217.68.49.65 13 mrt 2007 09:13 (CET)
- Beste, pas op met foto's, want daar kun je last mee krijgen bij Wikipedia, ook als je ze zelf maakt krijg je allerlei mensen op je dak vanwege het copyright. Daar zijn allerlei conventies over die door overijverige Wikipedia-types worden geïmplanteerd. Foto's en andere plaatjes kunnen alleen probleemloos als ze gemaakt zijn door een fotograaf die is overleden vóór 1937! Zo niet, dan krijg je allemaal discussie over je heen. Waarom staan er anders zo weinig plaatjes op Wikipedia? Kijk het maar eens na op de overlegpagina's van gebruikers. Speciaal bij schaken zijn er nare dingen voorgevallen. Soczyczi 13 mrt 2007 21:48 (CET)
- Het is een mooi stuk geworden, al kunnen er nog wat dubbelopjes uit zo hier en daar, en is er altijd meer informatie welkom. Ik zou nog wel meer willen weten over de prehistorie van de wijk, d.w.z. vóór de aanleg in 1975. Maar dan moet je waarschijnlijk naar het Gemeentearchief, de oude kaarten bestuderen (met je loepje), naar het Loosduins Museum, en de verschillende boeken over Loosduinen napluizen of er ook iets in staat over de landerijen tussen Loosduinen en de Leyweg, want daar hebben we het over. Waar stond bijvoorbeeld die boerderij 'Houtwijk'? Zijn er misschien nog meer sporen van die Houtwijk-prehistorie (dertig jaar geleden...) in de wijk te vinden? Tja... ik heb geen tijd voor een bezoekje aan het Gemeentearchief, maar misschien een andere bewoner van deze wijk wél. Ik zou hem of haar heel dankbaar zijn! Soczyczi 14 mrt 2007 01:26 (CET)
- Ok, bedankt voor de goede raad. Dan maar geen foto's, ik ga geen energie steken in iets wat direct door een stel kniesoren verwijderd wordt. Ik ga kijken of ik nog extra wijkinfo van vroeger kan vinden.217.68.49.65 14 mrt 2007 09:34 (CET)
- Voor foto's die je zelf maakt is de voorwaarde niet dat je eerst 70 jaar dood moet zijn ;-) Je kunt gerust zelf foto's nemen van de wijk alleen tijdens het uploaden wel de juiste licentie kiezen: Wikipedia:Beleid voor gebruik van media#Welke licentie?. SanderK 14 mrt 2007 09:45 (CET)
- Ok, bedankt voor de goede raad. Dan maar geen foto's, ik ga geen energie steken in iets wat direct door een stel kniesoren verwijderd wordt. Ik ga kijken of ik nog extra wijkinfo van vroeger kan vinden.217.68.49.65 14 mrt 2007 09:34 (CET)
Naamgeving wijk
[brontekst bewerken]Ten eerste: Complimenten voor dit artikel. Ik woon zelf in Houtwijk en zie toch een paar punten die aan dit artikel verbeterd kunnen worden. Zo is Houtwijk niet naar een gelijknamige landerij vernoemd, maar naar de Houtweg. Dit was een landweg dit vanaf de stationsweg (nu Lippe Biesterfeldweg) tot aan de plek waar nu ziekenhuis Leyenburg staat, liep. Je kan deze weg dus zien als de weg die de volledige wijk doorkuist. De voormalige Houtweg is wat nu de Kapelaan Meerenboerweg en het verlengde daarvan is. Dit is nu een geasfalteerd fietspad dat nog steeds door de gehele wijk loopt en de Houtwijklaan kruist.
Ook zijn er nog steeds wat objecten in de wijk die van voor de jaren 70 stammen. Havelaar 14 mrt 2007 09:48 (CET)
- Als je het zeker weet, dan geloof ik je. Ik heb dit namelijk van horen zeggen. Het artikel moet dus aangepast worden.217.68.49.65 14 mrt 2007 09:58 (CET)
Mast van 150 meter?
[brontekst bewerken]Is de mast van Digitenne inderdaad 150 meter hoog? Dat zou je toch niet zeggen van een afstand. Is dat zeker? Soczyczi 9 nov 2007 00:17 (CET)
- Dit is denk ik de bron: [1] 217.68.49.65 26 mrt 2008 16:55 (CET)
- Tjonge, zelfs 156 meter. Een bijzonder bouwwerk in een overigens erg suffe buurt. Soczyczi 13 jun 2008 01:25 (CEST)
Verzetsheldenbuurt
[brontekst bewerken]Iemand heeft bij deze buurt het volgende aangegeven. Zou iemand dat kunnen verifiëren en zo nodig aanpassen? Jammer dat iemand deze buurt er bij heeft gezet, aangezien zij bij de buurt "Kom Loosduinen" hoort en niet bij Houtwijk, maar dat geheel terzijde.