Overleg:Joan Cornelis van der Hoop
Onderwerp toevoegenBeste T. Tichelaar, ik vind het eerlijk gezegd wat zwaar klinken als u mij een poging tot verdonkeremaning in de schoenen schuift. De zin “Van der Hoop werd in die tijd genoemd als een mogelijke opvolger van Pieter van Bleiswijk (...), maar dat zou hebben betekend dat er drie broers sleutelfuncties in de Republiek bezetten.” is weinig informatief als je als argeloze lezer niet weet over welke drie broers en welke sleutelfuncties het gaat. Bovendien klopt het gestelde naar mijn idee niet. Als ik ‘m begrijp zoals ik ‘m lees, dan zouden er al twee broers van Joan Cornelis van der Hoop sleutelfuncties vervullen. Maar (1) J.C. had slechts één broer (en ook een zuster), en (2) die broer staat niet bekend als iemand die een sleutelfunctie - van welke aard dan ook - vervulde. Of worden drie andere broers of familieleden bedoeld?
Nog enkele opmerkingen:
- De zin over de gevangenname van Van der Hoop vind ik achteraf gezien niet zo gelukkig geformuleerd. Nu lijkt er een verband te bestaan met de vlucht van Willem V. Hij werd echter aansprakelijk gesteld voor het niet tijdig uitvaren van een konvooi dat een aantal schepen tegen de Fransen moest beschermen. Die schepen moesten daardoor naar Engeland uitwijken. Dit alles speelde zich af in oktober 1794. Ik probeer dit verhaal in beknopte vorm nog op te nemen ter vervanging van wat er nu staat. Wellicht moet dan Van Kinsbergen in de betreffende passage sneuvelen, omdat hij wél vanwege de vlucht van Willem V opgepakt werd.
- Er kan nog vermeld worden dat Van der Hoop met zijn nicht trouwde.
- Verder was hij de schoonvader van Jan Clifford (1768-1823), onder meer Tweede Kamerlid, en de schoonvader van Albertus Hodshon (1766-1825), lid van de Notabelenvergadering.
- Een kleindochter was getrouwd met Willem Röell van Hazerswoude, o.a. directeur van de Nederlandsche Bank.
Met vriendelijke groet - Paul-MD 14 jul 2010 00:10 (CEST)
Hall Paul, ik zal de zaken die opnoemt z.s.m. verwerken. Ik heb dit artikel al lange tijd geleden aangevuld. N.D.B. Habermehl, Joan Cornelis van der Hoop (1742—1825). Marinebestuurder voor stadhouder Willem V en koning Willem I, 2000 heb ik op de plank staan. Ik zal een aantal zaken alsnog verduidelijken. Tot slot. Als "argeloze lezer" zou ik niet zomaar zaken verwijderen, maar in overleg treden. Beter is om het materiaal dat je niet bevalt of waar je aan twijfelt met {{feit}} aan te vullen of tussen haken te plaatsen, zodat het niet meer is te zien, maar wel weer snel hersteld kan worden: zoals hier . Groet, Taks 14 jul 2010 09:05 (CEST)
- Ik heb om begrijpelijke redenen een zin uit mijn naar deze OP verhuisde bijdrage geschrapt. Voor het overige wacht ik je aanvullingen en verduidelijkingen af. Succes en groet - Paul-MD 14 jul 2010 09:33 (CEST)
- Nog een aanvulling. Wellicht spreekt het tot de verbeelding om bij zoon Adriaan te vermelden dat ook hij lid van de Notabelenvergadering was en later Eerste Kamerlid. Paul-MD 14 jul 2010 09:39 (CEST)
- Helaas snap ik niet wat de notabelenvergadering precies voorstelde.
- “In 1781 werd Van der Hoop benoemd tot directeur van de Sociëteit van Suriname. In totaal diende hij 25 jaar.” Die 25 jaar is gerekend vanaf 1769, toen hij aangesteld werd als mede- of adjunct-secretaris, tot aan februari 1795. Nu lijkt het alsof we moeten rekenen vanaf 1781.
- Overigens zijn er bronnen die aangeven dat hij pas in november 1795 stopte met de Sociëteit van Suriname. Zou dat kunnen? Aangepast
- Gesteld wordt dat Van der Hoop na 1787 zijn politieke ambities liet varen. "Hij trok zich terug uit het openbare leven." Zoals we hierboven al gezien hebben bekleedde hij tot februari 1795 nog diverse functies. Niet alleen bij de Sociëteit van Suriname, maar ook bij het College ter Admiraliteit van Amsterdam en als admiraal-generaal voor de zaken van Marine.
- Bovendien lijkt de geciteerde zin haaks te staan op de mededeling verderop dat hij na zijn detentie in 1795 "ambteloos" werd.
- Ik weet dan ook niet goed wat bedoeld wordt met de zin "Hij trok zich terug uit het openbare leven." Paul-MD 14 jul 2010 13:16 (CEST)
Je kritiek wat aangepast, maar het notenapparaat nog niet. Er valt nog meer te sleutelen. Het valt niet mee om een boek van 300 bladzijden samen te vatten in een paar alinea's. Taks 14 jul 2010 20:18 (CEST)
- "Op 29 maart 1814 kwamen in de Nieuwe Kerk te Amsterdam 474 notabelen bijeen, die moesten beslissen over de ontwerp-Grondwet. Er waren 600 leden benoemd, maar niet allen verschenen." In feite waren ze ingehuurd om soeverein vorst Willem I de status van koning te verlenen. Vele leden werden later in de adelstand verheven, niet alleen als dank, maar ook om de vergadering achteraf een zekere statuur te geven. "Leden van de Notabelenvergadering waren hoofdzakelijk lokale bestuurders uit de steden en de ambtsheerlijkheden op het platteland. Veel van hen waren grondbezitter. Daarnaast waren enkele officieren, rechters, hoogleraren en koopmannen lid."
- De citaten zijn uit een artikel op Parlement & Politiek.
- Het Wikipedia-lemma Vergadering van Notabelen is op dit artikel gebaseerd.
- Natuurlijk valt er meer te sleutelen, maar je hoeft wat mij betreft niet te proberen om Habermehl samen te vatten. Kijk voor een biografie over Van der Hoop ook eens in het Nieuw Nederlandsch biografisch woordenboek, deel 6. Enkele punten daaruit ben ik al in je wijzigingen tegengekomen, waarvoor dank.
- Laten we afspreken dat jij sleutelt en daarvoor de tijd neemt. Dit om te voorkomen dat we elkaar in de wielen rijden. Maar uiteraard kunnen we op deze plek overleggen met elkaar!
- Succes en groet - Paul-MD 14 jul 2010 21:25 (CEST)