Overleg:Platbodem
Onderwerp toevoegenVolgens mijn bronnen is een platbodem: een schip waarbij de overgang tussen vlak (de bodem) en de kim (de hoek tussen vlak en zijde) een knik vertoont. Een rondbodem heeft een kim, die vloeiend overloopt van vlak naar zijde. Het gedeelte van het spant, dat bij houten schepen de verbinding tussen vlak en zijde verzorgt, heet bij platbodems kimknie, bij rondbodems krommer. Een aantal scheepstypes zijn, bij de overgang van hout naar staalbouw, van een platbodem overgegaan naar een rondbodem. Het is soms dus lastig te zeggen welk scheepstype werkelijk een platbodem en welk een rondbodem is.
Beste Pieter, Er bestaat inderdaad GEEN eenduidigheid in dit soort zaken,dit veranderde in de tijd. Maar een knik in de overgang word tegenwoordig omschreven als een KNIKSPANT schip zoals b.v. de mototbarkas. Daarom hanteer ik altijd de omschrijving die algemeen was uit het tijdperk van het betreffende schip. Een Krommer is uit èèn stuk gezaagt waarbij de houtdraad met de kromming meeloopt, in de houtbouw is de term kimknie nooit gebruikt, maar sprak men altijd over krommers, liggers, oplangers e.d., de term kimknie deed pas opgeld bij de overgang op ijzer waar de zamengestelde krommer als knie werd aangeduid. Daarom kan niet worden gesteld dat de ene hoort bij een platbodem en de andere bij rondbouw. Er zijn trouwens ook platbodems met een knik in het vlak, en rondbouw met een gedeeltelijk vlakke bodem. Ik zag trouwens op je gebruiker pagina wat je plannen zijn, en vind dit een geweldig idee, er zijn zoveel dingen die de mooite waard zijn om vast te leggen, als ik een sugestie mag doen, betrek er ook de sociale omstandigheden bij van de binnenschippers die een geheel eigen levens wijze hadden. Veel plezier en wiki bijdrage zijn van harte welkom. --Cornelis 20 mrt 2006 17:29 (CET) P.S. ondertekenen doe je met de tweedeknop van rechts boven de bewerkings pagina.
Beste Cornelis, Nu laat ik me toch nog tot een reactie verleiden. Ik heb op mijn site [1]beknopte omschrijvingen gegeven van wat volgens mij al deze zaken zijn. (Een uitgebreide tekst is nog in voorbereiding) In de boeken, die ik gelezen heb*, heb ik niets kunnen vinden wat daarmee in tegenspraak is. Ik verkeer dus in de veronderstelling dat wat je hier verteld hebt, niet geheel juist is.
- Dat zijn ondermeer: Ronde en platbodemjachten van Van Huitema, Ronde en Platbodems, schepen en jachten van Lunenburg en Haentjes, Schepen die verdwijnen van Sopers, De Schoonheid onzer binnenschepen van Van Dijk en Scheepsmodellen, binnenschepen van Petrejus.
Groeten, --Pieter53 14 aug 2006 16:10 (CEST)
- Tja die boeken heb ik ook in mijn verzameling (nog heel veel meer trouwens)maar ik blijf er bij dat de naamgeving van onderdelen in de loop van de tijd veranderde, de door jou genoemde Sopers was trouwens een kei in het verkeerd interperteren van namen die hij hoorde van de schippers en als hij ergens geen naam van wist gebruikte hij de in Amsterdam gebruikte benaming. Maar hij maak wel het onderscheid tussen Knieen en ijzeren kniestukken(pag 28-29).
Uiteraard kunnen wij hier nog heellang over redetwisten, maar kunnen wij niet beter aan artikelen werken. En ik heb een vraag voor je, wil je eens kijken bij Zeeuws Waterschip Dit heb ik eens voor verwijdering voorgedragen om dat het gewoon een reklame is die verpakt is als historische kolder. De reactie van de schrijver (is natuurlijk ook de bouwer)loog er trouwens niet om en was zo buitensporig dat ik een deel van mijn overleg pagina heb moeten wissen. Later ben ik op zijn werf geweest en het daar gebouwde scheepje bekeken wat er trouwens erg leuk uitziet, maar ik blijf er bij dat de historie op fantasie berust. Graag zou ik jou mening hier over willen horen bij voorbaat bedankt --Cornelis 15 aug 2006 22:02 (CEST)
Externe links aangepast
[brontekst bewerken]Hallo medebewerkers,
Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Platbodem. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:
- Archief https://web.archive.org/web/20170604120128/http://www.fonv.nl/ toegevoegd aan http://www.fonv.nl/
Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.
Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 28 jun 2018 10:00 (CEST)