Overleg:Rombertus van Uylenburgh

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Rombout kan geen broer geweest zijn van Hendrick, want dan zit er meer dan veertig jaar tussen hun geboorte, is niet geloofwaardig. De genealogische gegevens zijn helaas beperkt en tamelijk onduidelijk. Het zou ook om twee personen kunnen gaan met de naam Rombertus van Uylenburg.

Onjuiste categorie. Rombout was niet doopsgezind, anders was hij nooit als burgemeester benoemd. Taks 13 aug 2007 22:14 (CEST)

Hiskje of Hiskia was de oudste dochter van Rombertus van Uylenburgh. Zij was gehuwd met Gerrit van Loo, wethouder van het Bildt. Doordat Saskia, de jongste dochter, jong haar ouders verloor werd Gerrit van Loo aangesteld als haar voogd. Als ouderlijk huis kreeg zij het huis van haar zus Hiskia en zwager Gerrit in Sint Annaparochie. Hendrik van Uylenburgh was wel een broer van Rombertus. Want Saskia ging graag naar Amsterdam naar haar oom. Zo leerde zij Rebrandt kennen. Een andere oom,Johannes Silvius, was predikant te Minnertsga (FRL) en nam een beroep aan naar Amsterdam. De familie was niet Doopsgezind maar lid van de Nederduitsch Gereformeerde Kerk ( later de Nederduitsche hervormde kerk)
Deze informatie is afkomstig van een hobbyhistoricus, met interesse in de van Harenskerk en via deze kerk in de familie van Oranje, van Haren, van Rijn en Uylenburgh, die getrouwd zijn in de kerk van Sint Annaparochie.
Groet Peter

Geen oprichter[bewerken]

Rommert kan geen oprichter zijn van de universiteit van Franeker. Hij heeft de oprichtingsakte niet ondertekend. Het lijkt wel waarschijnlijk dat de stad betrokken was bij de oprichting en waarschijnlijk voorstander was van Leeuwarden als vestigingsplaats. Franeker was uit militair oogpunt centraal gelegen in Westergo tussen Stavoren en Leeuwarden voor Willem mogelijk een veiligere keuze.

Staten van Friesland[bewerken]

Waar lag het bevel over de staten van Friesland wat hier besproken is? Kan het in Arnhem liggen bij de graef van Nassau. Er is sprake van onrechtmatigheid van het bevel over de staten. Kan het bewind over de friese states bij militairen liggen?