Overleg:Teksttelefoon
Onderwerp toevoegenUiterlijk
Laatste reactie: 16 jaar geleden door Edwtie in het onderwerp teksttelefoon via voip
teksttelefoon via voip
[brontekst bewerken]daar hebben we al een experminet gehad. De teksttelefoons werken goed onder voip van provider xs4all. tot nu toe zijn er maar 2 gebruikers. Het maakt gebruik maken met SIP-protocool. De mobiele telefoon van Annies werken ook via SIP protocool. Het is geen hardware maar software. Terwijl oude teksttleefoon een hardware is. Mobiele teksttelefoon bevat er geen speciale hardware maar gewoon software.
Edwtie 7 mei 2008 18:02 (CEST)
- Ik ben niet helemaal zeker van wat je hier probeert te vertellen, Edward, maar ik neem aan dat je bedoelt dat "ouderwetse" tekstelefoons gebruik maken van DTMF terwijl modernere gebruik maken van SIP. Klopt dat? Lexw 7 mei 2008 22:00 (CEST)
- Klopt. DTMF werkt wel via SIP protocool. SIP portocool ondersteunt sinds kort ook DTMF-detectie en DTMF-ontvangen. Daar heb ik vorig jaar al onderzocht. Tot mijn verbazing is de kwaliteit van DTMF via SIP flink verbeterd. Van december tot Januari heb ik een teksttelefoon getest. Het bleek dat oude teksttelefoon optimaal via een voip-modem goed werkte. Oude teksttelefoon en moderne teksttelefoon werken via DTMF-tonen naar SIP protocool SIP protocool stimuleert als een telefoonlijn. De mobiele teksttelefoon bevat slechts een software waarmee DTMF tonen via internet naar sip-protocool kan versturen.
Jij meldt hierboven trouwens "tot nu toe zijn er maar 2 gebruikers". Twee gebruikers?? Bedoel je niet twee providers? Lexw 8 mei 2008 12:16 (CEST)
- 2 doven hebben oude teksttelefoon via VOIP van xs4all getest. Het werkt perfect. Dit nieuwe combinatie is niet bekend voor iedere dove. Inmiddels hebben 2 doven hun telefoonaansluiting opgezegd,terwijl ze blijven teksttelefoon via voip gewoon gebruiken. Vermoeden is er meer gebruikers die durven te testen. Voor wikipedia ga ik niet dieper in techniek vertellen. Daar komt er een aparte artikel op mijn website. Edwtie 11 mei 2008 11:06 (CEST)
Edwtie 11 mei 2008 11:06 (CEST)
- Hmmm, als ik het goed begrijp is een en ander nog in een testfase en is het dus pas door twee gebruikers getest? Dan lijkt het me nogal voorbarig om dit als voldongen feit in het artikel te plaatsen. Vermelding dat het er aan zit te komen en nu nog getest wordt is dus meer conform de realiteit. Lexw 12 mei 2008 10:18 (CEST)
- Klopt. Zeer binnnkort komt er uitgebreide proef met dove testers. Daar zal ik eerst met Dovenschap overleggen. Edwtie 18 mei 2008 19:49 (CEST)
- Zoals ik het lees (begrijp): teksttelefonie is in feite niets anders dan tekst versturen over de telefoonlijn, gebruikmakend van de pieptoontjes waarmee je ook een nummer kiest (DTMF). Dit gaat in principe over iedere analoge lijn. Alleen maakt VoIP gebruik van extra compressie, vermoedelijk speciaal geschikt voor stemgeluid. Door die compressie kan bijv. het versturen van faxen over een VoIP verbinding soms ook lastiger gaan. Er is echter niet direct een reden om aan te nemen dat de DTMF toontjes niet goed over VoIP zouden gaan. De compatibiliteit met POTS zou mij doen verwachten dat de DTMF tonen juist zeker goed over VoIP gaan. De gebruiker zou niet eens moeten merken of ie over een POTS of over VoIP gaat. Ik zou het hele stuk zelfs uit WIKI willen halen ("Sinds december 2007 werken oude teksttelefoons via VOIP van providers. Het kwaliteit van VOIP hangt af van een bepaalde provider. De signalen van oude teksttelefoon gaan direct via procotool SIP. Ook werken mobiele teksttelefoon via SIP-protocool."). Het voegt in mijn beleving niets toe aan informatie. Integendeel het schept volgens mij eerder verwarring. DidgeWeb 12 mei 2008 12:24 (CEST)
- Volgens mij begrijp jij het niet goed, of ik begrijp niet goed wat jij hier bedoelt te zeggen (misschien verwoord je het dan niet duidelijk genoeg). VOIP is niet 'DTMF maar dan wat extra gecomprimeerd'. VOIP is digitaal, DTMF is analoog. VOIP is een protocol, DTMF is niets anders dan toontjes die via het spraakkanaal verstuurd worden, en die getallen voorstellen die (meestal) niets anders representeren dan het indrukken van de nummertoetsen op je toestel. Wel ben ik het eens met je conclusie dat er geen reden is om aan te nemen dat tekst niet via VOIP verstuurd kan worden. Integendeel, het zou me verbazen als het niet zou gaan. Tekst is immers heel wat simpeler digitaal te coderen dan geluid.
- Met die laatste paar zinnen ben ik het ook eens (dat de betreffende zinsnede niets toevoegt en juist eerder verwarring schept). Ik ga e.e.a. dan ook een beetje anders verwoorden, kijken of het wat duidelijker en hopelijk ook wat relevanter kan. Lexw 12 mei 2008 20:09 (CEST)
- Dan begrijp je -denk ik- niet goed wat ik bedoel ;-) Misschien ben ik iets te beknopt geweest, of veronderstel ik te veel voorinformatie? Verder wordt er geen tekst gecodeerd als je DTMF overstuurt. (Ja, teksttelefonie gebruikt DTMF om de tekst te coderen, maar DTMF is geen tekst, slechts een toon codering voor informatie). De kiestoontjes (DualToneMultiFrequency) moeten gecodeerd worden, om als data packetjes over het internet te worden verzonden (Voice Over Internet Protocol). Om het geluid om te zetten in digitale pakketjes, wordt het geluid gecomprimeerd. Dit zal bij VoIP een compressie methode zijn die speciaal voor spraak is gemaakt. De kiestoontjes zijn geen spraak, maar zuivere toontjes. Ik weet niet of het compressie algorithme bij VoIP iets speciaals doet met DTMF. Dat is voor mij de enige onzekerheid. Ik kan me alleen heel goed voorstellen dat speciaal de DTMF toontjes iets speciaals zijn, omdat dat de controle toontjes zijn voor de telefooncentrale. De andere verwoording voelt voor mij nog steeds niet lekker. Wie draait de proef? Wat wordt er geprobeerd? Groetjes! DidgeWeb 13 mei 2008 07:00 (CEST)
- Ik weet ook wel dat DTMF niets anders is dan toontjes, en die toontjes worden puur gebruikt om het indrukken van nummertoetsen door te geven aan de centrale. Dat begint al bij het nummer kiezen. Dat ze daarnaast ook tijdens het gesprek kunnen worden gebruikt voor keuzemenu's of andere toepassingen zoals het doorgeven van tekstkarakters is een bijkomstigheid. Die tekstkarakters worden "gewoon" gecodeerd als toetscombinaties, dat staat al in dit artikel vermeld. VOIP is echter digitale data, dus in principe veel beter geschikt voor het doorgeven van karakters. Ik ben geen expert op dit gebied, maar wat ik mij niet kan voorstellen is dat VOIP wordt gebruikt om die analoge toontjes als "echte" VOIP (dus een digitaal gecodeerde toon) over te sturen. Dat zou namelijk een gigantische verspilling van bandbreedte zijn. Het lijkt mij veel waarschijnlijker dat er in het VOIP protocol bepaalde digitale codes bestaan die het indrukken van de telefoontoetsen weergeven. In dat geval zou het versturen van een DTMF "toon" slechts enkele bytes kosten in plaats van een heel blok voice data...
- Jouw vragen over "Wie draait de proef? Wat wordt er geprobeerd?" kan ik mij voorstellen. Ik weet het antwoord echter niet. Dit is wat ik begreep van Edwtie, maar dan (hopelijk) wat helderder verwoord. Als je antwoord wilt op deze vragen zul je het aan Edwtie moeten vragen, hopelijk kan die meer duidelijkheid verschaffen.
- Groet, Lexw 13 mei 2008 21:32 (CEST)