Overleg:Varenicline

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Uit het Geneesmiddelen bulletin: Nieuwe gegevens over bijwerkingen van varenicline (Gebu 2008 (augustus); 42: 78)

Naast de al eerder beschreven mogelijke bijwerkingen van varenicline, zoals suïcidale gedachten en agressief of labiel gedrag (Gebu 2008; 42: 25), zijn er nu ook berichten verschenen over vermoede bijwerkingen zoals epileptische aanvallen, myocardinfarcten en visusstoornissen. In de Verenigde Staten mogen piloten en bus- en vrachtwagenchauffeurs varenicline niet langer gebruiken.

   De FDA heeft op grond van de hoeveelheid meldingen van vermoede bijwerkingen van varenicline aan de fabrikant Pfizer gevraagd om de sectie Waarschuwingen en Voorzorgen van de productinformatie aan te passen.1 In de nieuwe productinformatie die Pfizer heeft opgesteld, wordt patiënten geadviseerd voorzichtig te zijn met het besturen van voertuigen of het bedienen van machines, totdat ze weten hoe het gebruik van varenicline hen beïnvloedt. 
   De FDA heeft in het laatste kwartaal van 2007 meer meldingen van ernstige vermoede bijwerkingen ontvangen op varenicline dan op enig ander geneesmiddel.2 De meldingen omvatten naast de al eerder beschreven suïcidale gedachten, psychosen en agressieve gedachten ook tot nu toe nog relatief onbekende bijwerkingen zoals meldingen van verwondingen door (verkeers)ongelukken en valincidenten, visus- en hartritmestoornissen, epileptische aanvallen, tremoren, spasmen, (allergische) huidreacties en ernstige huidreacties, zoals het Stevens-Johnson syndroom. (Gebu 2008; 42: 78)