Overleg:Veldhuizen (buurtschap Utrecht)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

In verschillende artikelen, zowel artikelen op Wikipedia als andere, lijkt een hardnekkig misverstand te bestaan, namelijk dat Veldhuizen (buurtschap bij De Meern) en Reijerscop twee verschillende buurtschappen zouden zijn. De bestuurlijke indeling van het gebied van de ruim 5 km lange weg met de naam Reijerscop (voorheen Reijerscopse Buurtweg) was tot de Napoleontische tijd onoverzichtelijk. We komen de namen Reijerscop-Kreuningen, Reijerscop-Mierlo, Reijerscop Indijk, Reijerscop-Sint Pieter en Reijerscop-Lichtenberg tegen. De grenzen tussen deze vroegere gerechten verliepen grillig.

In 1818 werd Reijerscop verdeeld over twee gemeenten. Reijerscop-Lichtenberg, -Kreuningen en -Mierlo gingen naar de gemeente Veldhuizen en -Sint Pieter en -Indijk naar de gemeente Harmelen. In 1954 fuseerde Veldhuizen met het westelijk deel van Oudenrijn, Vleuten en Haarzuilens tot de nieuwe gemeente Vleuten-De Meern. Toen werden Reijersop-Kreuningen en -Mierlo naar Harmelen overgeheveld en ging alleen Reijerscop-Lichtenberg (de oostelijke 2 km van de buurtweg) naar Vleuten-De Meern.

Dit laatste gebied is echt geen afzonderlijke buurtschap. De passage van de gemeentegrens gebeurt volkomen ongemerkt. Er is geen leeg tussengebied tussen het Meernse en Harmelense deel van Reijerscop. Het belangrijkste is echter dat ook uit de namen van de vroegere gerechten blijkt dat er sprake was van één Reijerscop, dat verdeeld was over verschillende bestuurlijke entiteiten.

Dus nogmaals: het door velen gemaakte onderscheid Veldhuizen (De Meern) en Reijerscop (Harmelen) is zowel historisch als feitelijk onjuist. De naam Veldhuizen wordt overigens niet meer gebruikt (ook niet door de gemeente Utrecht) om het oostelijke deel van Reijerscop aan te duiden. Dit zou immers tot verwarring leiden. Ten noorden van Reijerscop, aan de overzijde van de A12 ligt een flinke woonwijk met de naam Veldhuizen.

Van den Ossenkamp (overleg) 1 mei 2018 14:26 (CEST)[reageer]