Overleg:Verhandeling over de methode

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

wat is nu de titel van dat boek: Over de methode of Meditaties?? Michiel1972 3 mrt 2005 18:11 (CET)

Het zijn twee verschillende boeken. In BEIDE boeken schrijft Descartes over de Cogito. De letterlijke uitspraak Cogito ergo sum staat exhter alleen in Over de Methode. In de Meditaties gaat het er Descartes vooral om het bestaan van de wereld etc te bewijzen, terwijl in Over de Methode het gaat over de wetenschappelijke methode van kennen.

Ik ben bijna klaar met mijn samenvatting van de Meditaties en dan zal ik dit lemma gaan uitbrieden met een korte samenvatting.

Pprevos 3 mrt 2005 22:27 (CET)


Omdat er enige verwarring lijkt te zijn ontstaan, voeg ik deze informatie ter verduidelijking toe: de uitspraak Cogito, ergo sum komt niet voor in de Discours de la Méthode en evenmin in de Meditationes de prima philosophia. De uitspraak staat in de Principia Philosophiae (deel 1, artikel 7). Wel zegt hij in de Discours de la Méthode (deel 4): Je pense, donc je suis.

In de tweede meditatie (artikel 3) zegt Descartes wel: "Ego sum, ego existo"; hij gaat daar van het gegeven uit dat hij, om (door een machtige demon) bedrogen te kunnen worden, in elk geval moet bestaan: "Haud dubie [...] ego etiam sum, si me fallit [...]." Dit doet denken aan de uitspraak van Augustinus (De Civitate Dei, boek XI, 26): "Si [...] fallor, sum."

Groet,

J.D.