Naar inhoud springen

Overleg:Vertrouwensleer

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 4 jaar geleden door Redav in het onderwerp Andersluidend besluit?

Wezenlijk verschil tussen privaat- en publiekrecht

[brontekst bewerken]

Naar mijn idee is de vertrouwensleer in het privaatrecht net te vergelijken met de vertrouwensleer in het publiekrecht (bestuursrecht).

In het privaatrecht is de kernvraag wanneer een beroep op deze leer kan worden gedaan: wanneer is sprake van een rechtshandeling? (art. 3:33 BW: "Een rechtshandeling vereist een op een rechtsgevolg gerichte wil die zich door een verklaring heeft geopenbaard.") Omdat de meeste rechtshandelingen vormvrij zijn is dat lang niet altijd een triviale vraag. Op veilingen worden kostbare schilderijen gekocht door een wenkbrauw op te trekken, maar een autodealer zal toch hogere eisen stellen aan de uiting van het wilsbesluit tot aanschaffing van een automobiel.

In het publiekrecht gaat het meer om het beginsel dat een burger mag aannemen dat bijv. bepaalde toezeggingen gestand worden gedaan. Die toezeggingen zullen veelal schriftelijk zijn gedaan, en zeker net door het optrekken van gezichtsbeharing. Rbakels (overleg) 27 aug 2013 17:43 (CEST)Reageren

Andersluidend besluit?

[brontekst bewerken]

In het artikel lees ik o.m.: "vernietiging van een bestreden besluit houdt in dat het bestuursorgaan een nieuw besluit dient te nemen dat anders moet luiden dan het vernietigde besluit."

Indien hier bedoeld wordt dat het in de plaats tredende besluit niet hetzelfde rechtsgevolg mag hebben als het vernietigde besluit, dunkt mij dat onjuist.

Indien hier enkel bedoeld wordt dat het in de plaats tredende besluit opnieuw en op betere wijze onderbouwd dient te worden, ongeacht het rechtsgevolg dat het heeft, dunkt mij dat juist.

Wat bedoelt de schrij(v)(fst)er?Redav (overleg) 21 nov 2019 21:29 (CET)Reageren