Overleg:Vet
Onderwerp toevoegenAFBEELDING van artikel naar overleg geplaatst, wegens betwisting juistheid afbeelding. Lvg 25 feb 2005 17:05 (CET)
NB: De afbeelding hiernaast is niet goed. Moet zijn: (R-(CO)-O)3-(C3H5).
Op basis van de bestaande afbeelding heb ik een nieuwe versie gemaakt. De gewijzigde afbeelding heb ik teruggeplaatst in het artikel.HenkvD 8 mrt 2005 20:36 (CET)
Nee, dat klopt nog niet. Esters zijn triësters van glycerol en vetzuren. De carbonyl (C=O)-groepen moeten aan de R-staarten vast; de zuurstofatomen moeten dus worden verplaatst van tussen carbonyl- en R-groepen naar tussen glycerolskelet (de CH2- of CH-groepen) en carbonylgroepen. Henk, wil je dat nog wijzigen? Sixtus 8 mrt 2005 20:54 (CET)
- Sixtus, ik heb vandaag de afbeelding aangepast. Mogelijk zie jij nog de oude afbeelding. HenkvD 8 mrt 2005 20:59 (CET)
- Is de (nieuwe) afbeelding al zichtbaar en klopt deze nu? HenkvD 10 mrt 2005 13:41 (CET)
- Ja, sinds vandaag zie ik een goede afbeelding. Sixtus 10 mrt 2005 17:03 (CET)
Hoe wordt eigenlijk uit vet zeep gemaakt? Bedankt voor je hulp. Natasha Booth
- Beste 007, Natasha: Zie Verzeping. HenkvD 22 apr 2006 09:44 (CEST)
jongerentaal
[brontekst bewerken]In de trivia van dit artikel staat het gebruik van het woord vet zoals in de betekenis in "vet cool" genoemd als jongerentaal. Op zich is de uitdrukking rechtstreeks geïmporteerd van Amerikaans street slang "fat cool", dus dat klopt. Maar 50 jaar terug (waarschijnlijk nog veel langer maar toen was ik er nog niet) kon je al volwassen Nederlanders horen zeggen "het is vet aan tussen die twee" of bij het klaverjassen "dat is een vette slag". Ook zaken die letterlijk vet waren zoals vette soep of een boterham met reuzel werden als positief gezien, waardoor we het nog steeds hebben over "een vette boterham verdienen". (eigen onderzoek dus niet in het lemma zelf geplaatst) Maggy 31 jan 2010 12:00 (CET)
Kritiek
[brontekst bewerken]Het merendeel van de informatie die het artikel heeft, zou beter bij de artikels "vetzuur", of "Ester (chemie)" thuis horen.
De term "ranzig" als term om te benadrukken dat voedsel bederft door de oxidatie met zuurstof, is niet bepaald correct.