Overleg:Windbelasting

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

m²m²De redirect naar windrecht is niet terecht. Windbelasting wordt doorgaans in heel andere betekenis gebruikt. Het is meer een technische term om te aan tegeven in hoeverre gebouwen en windmolens onder wind te lijden hebben of zoiets. - Ik ben geen technicus -. Of we maken er een artikel over deze betekenis, of een doorverwijspagina of we gooien hem weg. Iemand nog ideeën of inspiratie? Marco Roepers 9 mei 2005 22:29 (CEST)[reageer]

idee van ip-86.89.27.202 ; fons[brontekst bewerken]

  • De redirect van winddruk naar windbelasting is gedeeltelijk terecht. De bron van het artikel "winddruk" 'is' de "Technische Grondslagen voor Bouwconstructies 1990", die ondanks wijzigingeen nog steeds van toepassing 'is'. Het onderdeel "windbelasting" uit die TGB wordt onderverdeeld in : winddruk, windzuiging, windwrijving, onderdruk en bovendruk. De begrippen hangen samen met de bouwvorm maar worden windvormfactoren genoemd. Bij een rechthoekige bouwvorm gelden o.a. de factoren +0,8 , -0,8 , -0,7 en -0,4, die worden vermenigvuldigd met de winddruk. In de praktijk blijkt, dat de meeste schade aan bouwwerken optreedt t.p.v. randen en hoeken. Tussen bouwwerken ontstaat de meeste schade door afbrekende of omvallende begroeiing.

Het is vrij algemeen bekend, dat men aan zee rekent met orkaankracht en in het binnenland met zeer zware storm. In Nederland wordt rekening gehouden met drie windgebieden, waarvan de windsnelheden op 10m. hoogte respectievelijk 27, 30 en 33 m/s. Dat is in de buurt van Bft. 11. De winddruktabel uit de TGB wordt stuwdruktabel genoemd en betreft het gebied van zeer zware storm tot orkaan. Uit die tabel kan worden afgeleid, dat "De stuwdruk in N/m² loodrecht op een stilstaand plat vlak is ongeveer het kwadraat van de windsnelheid in m/s". Het is eigenlijk een statisch gegeven dat als luchtkussen kan worden voorgesteld.

  • Mijn wens is om het artikel windbelasting als een verwijzingsartikel te veranderen en daarin te verwijzen naar o.a. winddruk, waarin beknopt heel wat interessante gegevens kunnen worden verwerkt.