Overleg:Zohar

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hallo FlyingBird,

Heb je uitnodiging aangenomen en een commentaar op je vertaling van de Kabbala- en Zoharartikelen geschreven.

Ik heb zowel (een Inleiding in) de Kabbala (Fourierverlag, Papus, vertaling Julius Nestler, 1900, heruitgave 1993) als de Zohar (Weltbildverlag, vertaling Ernst Müller, 1932, heruitgave 1982) in het Duits gelezen, alhoewel men deze (pas op rijpe leeftijd) in het Hebreeuws behoort te lezen. Om Hebreeuws te leren lezen ontbreekt mij echter de tijd.

De Zohar is een prachtig werk, en vier details hebben mij bovenal getroffen:

1. De Schrift.

De Zohar legt de nadruk op de heiligheid van de Thora.

2. Letter- en Getallenmystiek

In tegenstelling tot de Kabbala van Papus en de werken van Blavatzky wordt in de Zohar slechts terloops over de de oorsprong van de schepping uit de kleinste letter ("jod") bericht. Er is nergens sprake van de geheime getallenmystiek, die men normaal gesproken met de Kabbala in verbinding brengt. Voor mij is dit een teken van de authenticiteit.

3. Openheid.

Alles wordt in de Zohar zonneklaar uitgelegd. Er is geen sprake van geheimhouding. Om deze open sfeer van het werk te beoordelen, moet men tenminste enkele passages gelezen hebben.

4. Huwelijk

De Zohar en de Kabbala hechten grote waarde aan de verbinding van man en vrouw, verklaren het huwelijk als een heilige, goddellijke verbinding.

Misschien is het een goed idee ter illustratie van de stijl en inhoud een paar citaten uit de Zohar in te bouwen. De volgende passages zijn door mij zelf uit het Duits bewerkt en mogen dus eventueel in de Wikipedia:


De scheiding van man en vrouw[brontekst bewerken]

Bronvermelding: (Zohar III. fol. 44b)

Rabbi Acha begon met de woorden: “En IHVH Elohim sprak: Het is niet goed, dat de mens alleen is” (1. Moses 2,18). Waarom begint de zin met deze woorden? De geleerden zeggen, dat daarom van de tweede dag niet wordt gezegd: “dat het goed is”, omdat de mens daarbij vereenzaamt. Was hij echter wel zo eenzaam, als er geschreven staat: “Mannelijk en vrouwelijk heeft Hij hen geschapen”?. Ook hebben wij geleerd, dat de mens met twee gezichten werd geschapen en nu horen wij, dat het “Niet goed is, dat de mens alleen is”? Eigenlijk achtte hij te weinig op zijn vrouwelijke deel en ondervond hij daarom te weinig steun van deze helft. Zij waren immers slechts ruggelings met elkaar verbonden en daarom was de mens alleen ... “Ik wil hem een metgezellin scheppen” (1. Moses 2, 16). Dat wil zeggen: van aangezicht tot aangezicht, tegenover elkaar, zodat zij met elkander samengaan. Wat heeft de Alheilige toen gedaan? Hij zaagde aan hem en verwijderde het vrouwelijke. Zo staat het geschreven: “En Hij nam één van de ribben” (1. Moses 2,21). Wat betekent nu “één”: Dit is zijn vrouwelijke zijde, in dezelfde betekenis als in de woorden: “Eén is zij, mijn duifje, mijn reine” (Hooglied 6,9). En Hij leidde haar voor Adam” (1. Moses 2,22). Hij kleedde haar feestelijk als een bruid en voerde haar voor zijn ogen, van aangezicht tot aangezicht.

Mannelijk en vrouwelijk[brontekst bewerken]

Bronvermelding: (Zohar I. fol. 55b)

Rabbi Schim'on sprak: “Mannelijk en vrouwelijk heeft Hij hen geschapen”. Daarom kan alleen een idee, waarin mannelijk en vrouwelijk verenigd zijn, een hemels karakter vertonen. En in de geheime overlevering vinden wij daarvoor de bewijzen. Weet dus: Waarin mannelijk en vrouwelijk niet verenigd zijn, kan de Alheilige geen woonplaats opslaan. Daarom staat er ook geschreven: “En Hij zegende hen en noemde hen Adam, op die dag, waarop zij geschapen zijn” (1. Moses 5,2), en niet: En Hij zegende hem en noemde hem Adam”. Want zelfs de naam “Mens” werd slechts het mannelijke en vrouwelijke samen gegeven.


Over de eerste mensen[brontekst bewerken]

Bronvermelding: (Zohar II. fol. 54b-55a)

Rabbi Jizchak sprak: “De mens werd tweegezichtig geschapen. Dit kunnen wij afleiden uit het Bijbelcitaat, waarin geschreven staat, hoe God een van zijn ribben nam, deze uit zijn zijde sneed en er twee personen ontstonden, van Oost en West. Zo staat geschreven: Van achteren en voren hebt Gij mij geschapen (Psalm 139,5). Van achteren – dat is de zijde des neergangs, van voren – dit is de zijdedes opgangs” En Rabbi Chija sprak: “Wat deed de Alheilige? Hij vormde dat vrouwelijke deel, vervolmaakte haar schoonheid en leidde haar voor de mens. Zo staat het geschreven: En JHWH Elohim vormde de rib, die Hij van de mens genomen had tot vrouw (1. Mozes 2,22). En als er eerst geschreven staat: En Hij nam een van zijn ribben, dan betekent dat zoveel als: Een kind is zij, mijn duifje, mijn reinste, een kind van haar moeder (Hooglied 6,9). En de rib is slechts de zijde, zoals ook in de woorden: Aan de zijde van het tabernakel“ (2. Moses 26,20). De Alheilige bezielde de mens met wijsheid en verstand – het inzicht in alle dingen. Maar waaruit nam hij de ziel? Rabbi Jehuda voegde daaraan toe, dat dit wordt vastgelegd in de uitspraak: “Opdat de aarde levende zielen voortbrengt!” (1. Moses 1,24). De aarde – dat is de plaats, waar zich het heiligdom heeft bevonden. De levende ziel – dat wil zeggen: de ziel van de oermens. Rabbi Abba sprak daarop: „De eerste mens bestond uit Mannelijk en Vrouwelijk, zoals er staat geschreven: En God sprak: Laten Wij een mens scheppen naar Ons aangezicht. Zodoende werden Man en Vrouw in Een geschapen en pas later gescheiden”.


De Oerglans, van waaruit alle woorden zijn ontstaan[brontekst bewerken]

Bronvermelding: (Zohar I. fol. 15b-16a)

„Dit is Zohar, de Oerglans, van waaruit alle woorden als zaden vanuit het geheime centrum zijn geschapen. En als wij hier het woord scheppen (bara) toepassen, dan verwondert het ons niet, dat nu volgt: En Elohim heeft de mens naar zijn evenbeeld geschapen. Dit geheime centrum is het principe, dat eens alles in Zijn naam verborgen is geweest. Eerst later, nadat de naam Elohim was ontstaan, is de reeks geslachten ontstaan uit de zaadkern, die het tevoren had ontvangen. Wat nu is de zaadkern zelf? Het zijn de geheime klanken, die in de Thora worden bewaard en die uit dit centrum zijn voortgekomen. Hieruit zijn immers de drie vocale elementen als zaadkernen in het paleis gebracht: Cholem (O), Schurek (U), Chirik (I), die zich aanvullen en samen één geheim vormen.”

J.W.Richter 12 dec 2004 13:54 (CET)[reageer]

Simeon ben Yohai of Sjimon Bar Jochaj?[brontekst bewerken]

Zie o.a. [1]. Is het nou Simeon ben Yohai of Sjimon Bar Jochaj? de eerste krijgt meer hits op Google. Yorian 30 apr 2006 11:59 (CEST)[reageer]