Ozerny (district Ioeltinski)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ozerny
Озерный
posjolok in Rusland Vlag van Rusland
Uitzicht van Ozerny
Uitzicht van Ozerny
Locatie in Rusland
Ozerny (district Ioeltinski) (Rusland (hoofdbetekenis))
Ozerny (district Ioeltinski)
Kerngegevens
Deelgebied Tsjoekotka
Coördinaten 66° 49′ NB, 179° 7′ WL
Algemeen
Inwoners (± 2006) 617
Gebeurtenissen en bestuur
Onder jurisdictie van district Ioeltinski
Overig
Postcode(s) 689201
Tijdzone MAGT (UTC+11)
Locatie in Tsjoekotka
Ozerny (district Ioeltinski) (Tsjoekotka)
Ozerny (district Ioeltinski)
Portaal  Portaalicoon   Rusland

Ozerny (Russisch: Озерный) of Ozjorny (Озёрный) is een plaats (posjolok) in het zuiden van het district Ioeltinski in het oosten van de Russische autonome okroeg Tsjoekotka. De plaats ligt op ongeveer 13 kilometer ten noorden van het districtcentrum en de haven Egvekinot, aan de verharde weg van Egvekinot naar het Tsjoektsjendorp Amgoeëma en verder naar de verlaten mijnplaats Ioeltin. De plaats telde ongeveer 617 inwoners begin 21e eeuw tegen 1.001 begin 1996.[1] De inwoners bestaan vooral uit Russen.

In de plaats bevinden zich een middelbare school, communicatiecentrum en een winkel.

Ten noorden van de plaats bevindt zich een voormalige lagpoenkt (gevangenenkamp) van de Tsjoekotstrojlag van de Goelag. Op 11 kilometer ten noorden van Ozerny, op de plek waar de noordpoolcirkel de weg kruist, bevindt zich sinds de jaren 1970 een metalen boog over de weg die de poort naar de Arctis symboliseert.

Geschiedenis[bewerken]

De plaats werd gebouwd door Goelagdwangarbeiders voor de behuizing van de arbeiders en het management van de nabijgelegen dieselelektriciteitcentrale (Oost-Tsjoekotse GRES) voor het mijnbouw- en ertsveredelingsbedrijf van Ioeltin. De weg naar Ioeltin werd voltooid in 1951, de plaats en elektriciteitscentrale in 1952. In de jaren 1960 kwamen er ook geologen van het mijnbouwbedrijf te wonen. In de jaren 1990 sloten de mijnen en het ertsveredelende bedrijf en daarmee werd ook de elektriciteitscentrale overbodig en gesloten. De geologen verdwenen ook uit de plaats. Er bevindt zich echter ook een districtselektriciteitscentrale (EGRES met 24 MW; in werking sinds 1959) voor de energievoorziening van Egvekinot, die nog wel in bedrijf is.