P&I club

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een P&I Club is een verzekeringsmutualiteit waartoe verschillende rederijen behoren. Het doel van een P&I club is haar leden te beschermen tegen claims door derde partijen. P&I staat voor Protection and Indemnity. Protection slaat op bescherming tegen aansprakelijkheid die eigenaar zijn van het schip met zich meebrengt. Indemnity slaat op aansprakelijkheid die het uitbaten van het schip met zich meebrengt. P&I Clubs voorzien in verzekeringen voor risico's die andere, gewone verzekeringsmaatschappijen, niet willen dekken.

Voorbeelden van claims door derde partijen: claim wegens een ongeval met verwondingen of de dood van het bemanningslid of passagier tot gevolg, diefstal en/of schade aan de lading, vervuiling (gedacht moet worden aan olierampen), enz. Een P&I Club heeft er dus belang bij om schadeclaims te voorkomen. Zij geven checklists en adviezen omtrent ladingsbehandeling (bijvoorbeeld met betrekking tot het veilig stuwen van general cargo) uit die door koopvaardij-officieren worden geconsulteerd.

P&I Clubs zullen een rederij die bij hen is ingeschreven adviseren tijdens onderhandelingen of een juridisch geschil over een schadeclaim. Rederijen dienen voor hun lidmaatschap een bijdrage te leveren: de zogenaamde "Call". De grootte van de bijdrage hangt af van lid tot lid. Heeft de desbetreffende rederij een lange voorgeschiedenis met betrekking tot claims door derde partijen? In welke regio van de wereld opereren haar schepen? Bij welke vlaggenstaat zijn haar schepen ingeschreven? Wat is de nationaliteit van de bemanning van de schepen die ze in eigendom heeft/ uitbaat?

Wereldwijd zijn er 13 P&I Clubs actief, de meeste zijn Brits.