Racket (misdaad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Mogelijk is ook de spelling of het taalgebruik niet in orde. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.

Een racket is een dienst die op frauduleuze wijze wordt aangeboden om een probleem op te lossen, zoals voor een probleem dat eigenlijk niet bestaat, dat niet in werking zal worden gezet, of dat anders niet zou bestaan als het racket niet zou bestaan. Een belangrijke kenmerk van een racket is dat deze wordt uitgevoerd door de georganiseerde misdaad.

Eén van de meest bekende voorbeelden van een racket is afpersing. In het bijzonder, kan het potentiële probleem worden veroorzaakt door dezelfde partij die aanbiedt om het op te lossen, maar dat feit verborgen kan houden, met de specifieke bedoeling om voortdurende klandizie te genereren voor deze partij. Een archetype is de "bescherming racket", waarin een persoon of groep aangeeft dat ze een winkel tegen mogelijke schade zou kunnen beschermen, een schade die de dezelfde persoon of groep anders zou toebrengen, terwijl het verband tussen de dreiging en de beveiliging min of meer versluierd blijft, zodat een onderscheid zou kunnen ontstaan met de meer directe handeling van afpersing.

Een ander voorbeeld is heling, waarbij gestolen goederen (evt. via een derde partij) weer terug verkocht worden aan de oorspronkelijke eigenaar.