Radio Atlantis Lokaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Radio Atlantis Lokaal is een lokale omroep voor de regio's 's-Hertogenbosch, Tilburg en Waalwijk. De zender richt zich op Nederlandstalige muziek.

Geschiedenis[bewerken]

Radio Atlantis is in 1980 ontstaan als piraat. Eerst als Radio Caroline, vernoemd naar de zeezender. In 1982 wordt de zender voor de eerste maal uit de lucht gehaald. Een dag later begonnen ze echter weer met uitzenden. De politie 's-Hertogenbosch, afdeling bijzondere wetten, nam telefonisch contact op en sommeerde dat de zender opnieuw uit de lucht moest verdwijnen. Op een verzoek dat er een afscheidsuitzending mocht komen, werd positief geantwoord.

In 1989 heeft de zender intussen al 19 invallen gehad. Kojak en moeder Caroline houden het voor gezien. De zender wordt voortgezet door "Ilona Visser" en "DJ de Tamil". Andere DJ's blijven de zender na deze tijd ook gewoon trouw.

In 1993 doet de zender een eerste gooi om legaal uit te zenden vanuit Hedel. De aanvraag werd niet gehonoreerd en bleef de zender in de illegaliteit uitzenden. In 1999 verdwijnt de zender bijna helemaal, door persoonlijke omstandigheden. Bepaalde mensen werkte niet meer mee of gingen naar een andere piraat.

In 2002 maakt de zender een comeback. 2003 is het jaar dat de overheid streng gaat controleren op piraten (Operatie Etherflits). De zender wordt dat jaar dan ook voor de 20e keer uit de lucht gehaald. Omdat Boschtion dat jaar failliet ging en daarmee de lokale zendmachtiging vrij kwam deed Radio Atlantis aanspraak op de publieke lokale zendvergunning in de regio 's-Hertogenbosch. 2004 staat in het teken van verdediging van de plannen om de lokale omroep van 's-Hertogenbosch te verzorgen. Echter, begin 2005 wordt bepaald, dat niet Radio Atlantis, maar Stichting Teleros (die de boedel van het failliete Boschtion had overgenomen) deze publieke lokale zendvergunning toegewezen krijgt. De gemeente 's-Hertogenbosch had in 2004 het advies gegeven aan de Commissariaat voor de Media dat niet Stichting Teleros/Boschtion, maar Radio Atlantis de vergunning zou moeten krijgen. Het beslissingsbevoegde CvdM oordeelde echter anders.

Radio Atlantis krijgt uiteindelijk van het commissariaat wel een vergunning voor commerciële uitzendingen. Dit was de laatste strohalm voor de zender, om te blijven bestaan. De zender werd per 30 september 2005 een legale zender.

Externe link[bewerken]