RealD Cinema

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RealD-bril

RealD Cinema is een digitale stereoscopieprojectietechnologie die wordt geproduceerd en verkocht door RealD Inc. Het is momenteel het meest gebruikte systeem voor het bekijken van 3D-films in de bioscoop.

Techniek[bewerken]

Het systeem werkt met circulair gepolariseerd licht, waarbij de lichtsignalen voor elk oog niet lineair, zoals bij veel oudere 3D-technieken, maar gedraaid op het doek geprojecteerd worden. Het doek moet een dunne zilveren of aluminium laag hebben om dit signaal te weerkaatsen naar de bioscoopbezoeker, die een speciale RealD-bril nodig heeft die de signalen voor elk oog onderscheiden. Het licht voor het rechteroog draait met de klok mee, voor het linkeroog tegen de klok in. Als de projector in de bioscoop geschikt is (de projector moet sowieso digitaal zijn) wordt het zogenaamde “ZScreen”-apparaat voor de projector geplaatst om de stereoscopische beelden om te zetten in een voor de bril begrijpelijk signaal.

Het voordeel tegenover de lineaire techniek is dat ook wanneer de bioscoopbezoeker zijn hoofd draait, het 3D-effect in stand blijft. Een nadeel is echter de lagere helderheid, zowel door de lage doorzichtigheid van de glazen in de bril als het projectiesysteem zelf. Dit kan verholpen worden door het gebruik van een sterkere projectielamp.

Introductie[bewerken]

In Nederland werd de techniek voor het grote publiek geïntroduceerd in Pathé Buitenhof in Den Haag, toen de film Beowulf in 2007 werd uitgebracht.[1] In de Verenigde Staten bestond het systeem al langer. De licentiekosten die bioscopen betalen voor RealD, zowel per systeem (in de Verenigde Staten zo’n 5.000 tot 10.000 dollar) als per verkocht kaartje (in de Verenigde Staten zo’n 50 dollarcent), worden gefinancierd met toeslagen. Bij Pathé in Nederland bedraagt die toeslag 2,50 euro inclusief bril.