Red een Kind

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Red een Kind (ook bekend als Help a Child) is een internationale, christelijke ontwikkelingsorganisatie. Het Nederlandse kantoor is gevestigd te Zwolle[1]. De stichting werkt in gebieden waar veel armoede is en op plekken waar een ramp of (dreigend) conflict kinderen en gezinnen extra kwetsbaar maakt. Ze werkt samen met verschillende Nederlandse, internationale en lokale organisaties in India, Kenia, Malawi, Burundi, Rwanda, DRC, Oeganda, Somalië en Zuid-Soedan. De focus van de projecten ligt op het versterken van kwetsbare gemeenschappen, zodat zij hun leefomstandigheden en kansen zelf duurzaam kunnen verbeteren.

De organisatie beschikt over een CBF-keurmerk en wordt aangemerkt als Algemeen nut beogende instelling (ANBI). De inkomsten zijn grotendeels bestemd voor trainingen op het gebied van duurzame landbouw, onderwijs, economische veerkracht en psychosociale ontwikkeling.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van Red een Kind begon in 1966, toen een hoogleraar aan de Vrije Universiteit, Hans Rookmaaker, een brief uit India ontving en getroffen werd door de nood van de kinderen daar. Hij stimuleerde zijn vrouw om ermee aan de slag te gaan en uitsluitend te gaan werken met plaatselijke organisaties, in die tijd een vooruitstrevend concept. Besloten werd om een artikel te publiceren in het blad Opbouw. Er kwamen veel giften binnen. Op voorstel van diakenen van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt in Zwolle werd op 28 maart 1968 de stichting Redt een Kind opgericht. Anky Rookmaaker leidde tot 1995 alle uitvoerende werk van Redt een Kind. In de loop van de geschiedenis nam het aantal partnerorganisaties toe tot meer dan dertig. In het jaar 2004 werd de naam veranderd in Red een Kind. Red een Kind werkte oorspronkelijk via tehuizen en kostscholen. Gaandeweg leidden nieuwe inzichten tot een verschuiving naar programma’s waarbij kinderen geholpen worden in hun eigen omgeving. Anno 2021 bereikt Red een Kind bijna 300.000 mensen in Azië en Afrika. Red een Kind heeft een hoofdvestiging in Zwolle en landenkantoren in Malawi, Burundi, Oeganda, Rwanda, Kenia, Democratische Republiek Congo en Zuid-Soedan. In India is 'Help a Child of India' inmiddels een zelfstandige zusterorganisatie.

Projecten[bewerken | brontekst bewerken]

Red een Kind voert projecten uit in de volgende landen: India, Zuid-Soedan, Kenia, Oeganda, Malawi, Rwanda, D.R. Congo en Burundi.

Noodhulp[bewerken | brontekst bewerken]

Red een Kind komt ook in actie als er rampen uitbreken, samen met de andere leden van het Christelijk Noodhulpcluster. Daarnaast is Red een Kind lid van de Dutch Relief Alliance.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]