Radio Royaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Royaal FM)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Radio Royaal (voorheen Royaal FM) is een Nederlands commercieel regionaal radiostation van Young City Media. De zender was per 16 mei 2011 vervangen door Radio Oranje Nationaal maar keerde op 1 februari 2019 terug als Regionaal Radiostation op de frequenties van Radio_Decibel_(commercieel). [1]

Radio Royaal Regionaal werd opgericht naar een idee van Jos van Weegberg (alias Kees Molenaar) in juni 1981 te Pineda de Mar (Spanje). De opdracht tot bouw van de zender werd gerealiseerd in juli van datzelfde jaar. Enkele weken daarna waren er de eerste proefuitzendingen, en Radio Royaal Regionaal (Budel) was een feit. De eerste reguliere uitzendingen kwamen van net over de Belgische grens vanuit een paardenstal in de Ruiterstraat in Hamont en verkregen vrijwel meteen een relatief groot publiek[bron?]. Hierdoor werd het aantal dj's en medewerkers al snel uitgebreid en er kwamen locatieuitzendingen in de regio. Op dat moment begon Jos van Weegberg (alias Kees Molenaar) te brainstormen en ideeën op papier te zetten voor lange termijn en legalisatie, wat resulteerde in de Royaalfanclub en een inschrijving als vzw (vereniging zonder winstoogmerk). Het muziekformat van dit radiostation bestond uit een breed repertoire. Er was een ruime muziekkeuze, van goud tot oud, de nieuwste platen uit de Top 40, tipparade en veel discomuziek. Royaal heeft dit format tot het einde gehanteerd.

André Krielaart (alias Bert de Vries) heeft Radio Royaal vanaf de oprichting in 1981 mede bestuurd. Dit deed hij tot 1993. André Krielaart had ook het idee om een horizontale programmering door te voeren, wat een behoorlijke winst opleverde qua luisteraars. Royaal heeft in totaal zes studioadressen gehad, waaronder de Kievitstraat, Stadswaag, Kluizerdijk en St.Odilialaan.

De radiozender was te ontvangen in de stedendriehoek Eindhoven, Tilburg, 's-Hertogenbosch via de ether. Daarnaast werd Radio Royaal doorgegeven via de kabel in het pakket van UPC.

Op 21 februari 2011 ging de nieuwe vormgeving in, gelijktijdig veranderde de naam van Royaal FM in Radio Royaal. Op 7 mei 2011 werd bekend dat Radio Oranje Nationaal, een broertje van de televisiezender TV Oranje, de frequenties van Radio Royaal overnam. Op 16 mei 2011 staakte het station de uitzendingen.

Vanaf 15 november 2013 was Radio Royaal weer te ontvangen. Ditmaal in Zuid-Holland via 99,4 MHz FM, de frequentie waarop eerder het programma van de Haagse editie ('Hofstad') van Radio Decibel te horen was.

Op 15 januari 2019 maakte het radiostation bekend, op 1 februari terug te keren in de ether. Ditmaal op de frequenties van Radio_Decibel_(commercieel). Rick_Waltmann zal als station-director verantwoordelijk zijn voor de te varen koers. [2]

Externe links[bewerken]

  • http://radio.nl/817784/radio-royaal-vervangt-decibel-in-noord-en-zuid-holland
  • https://mediamagazine.nl/radio-royaal-keert-terug-in-de-ether-decibel-verdwijnt/