Schloss Lichtenstein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schloss Lichtenstein
Schloss Lichtenstein
Locatie
Locatie Reutlingen, Baden-Württemberg
Coördinaten 48° 24′ NB, 9° 15′ OL
Start bouw 1840
Bouw gereed 1842
Architectuur
Bouwstijl Neogotiek
Bouwinfo
Architect Carl Alexander Heideloff
Eigenaar Hertog van Urach
Detailkaart
Schloss Lichtenstein (Baden-Württemberg)
Schloss Lichtenstein
Website
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Schloss Lichtenstein (Nederlands: kasteel Lichtenstein) is een particulier kasteel gebouwd in neogotische stijl, gelegen in de Zwabische Jura van Zuid-Duitsland. Het is ontworpen door Carl Alexander Heideloff. Het kijkt uit over de Echaz-vallei bij Honau, Reutlingen in de deelstaat Baden-Württemberg. Het kasteel is een toeristische attractie.

Het moderne kasteel is geïnspireerd op de roman Lichtenstein (1826) van Wilhelm Hauff en werd gebouwd van 1840 tot 1842. De ruïnes van het middeleeuwse kasteel die de roman inspireerden, liggen op een paar honderd meter afstand. De naam Lichtenstein vertaalt zich als "glanzende steen" of "heldere steen".[1]

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het kasteel ligt aan de Albtrauf, de steile noordwestzijde van de Schwäbische Alb, op een hoogte van 817 meter boven de 250 meter lager gelegen vallei van de Echaz, een kleine zijrivier van de Neckar. Ongeveer 500 meter ten zuidoosten van het kasteel zijn de overblijfselen van de ruïnes van het middeleeuwse kasteel Alt-Lichtenstein ("Alter Lichtenstein").

Huidige situatie[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren 1980 tot 2002 werd het kasteel gerestaureerd. Dit werd gefinancierd door de Wüstenrot Stiftung en de vereniging voor het behoud van kasteel Lichtenstein.[2]

Tegenwoordig kan het kasteel bezocht worden met een rondleiding (toegang zonder rondleiding is niet mogelijk). Als alternatief is er de mogelijkheid om gewoon de binnenplaats van het kasteel te bezoeken. Bijvoorbeeld om een indruk te krijgen van de verschillende opvallende structurele kenmerken, zoals een kanontoren en dergelijke. Bijzondere bezienswaardigheden zijn verzamelobjecten, zoals verschillende historische artilleriestukken.