Shaun the Sheep (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Shaun het Schaap)
Ga naar: navigatie, zoeken
Richard Goleszowski met een aantal figuren uit Shaun the Sheep

Shaun the Sheep (Nederlands: Shaun het Schaap) is een geanimeerde stop-motion-kinderserie. Nick Park, de bedenker en maker van deze serie is vooral bekend door de eerdere productie van onder meer Wallace & Gromit, waarin Shaun ook voor het eerst verschijnt. Eind 2008 won de aflevering Still Life een Internationale Emmy Award in de category “Children and Young People”. De afleveringen duren gemiddeld 7 minuten.

Het telt 4 seizoenen met een totaal van 130 afleveringen. De Nederlandse versie ging in juni 2007 in première op Nickelodeon.

In 2015 verscheen de langspeelfilm Shaun the Sheep.

Verhaal[bewerken]

Shaun is een jong, intelligent schaap, dat iedere keer kleine avonturen beleeft op de boerderij waar hij woont. Shaun is geen kuddedier, zoals de andere schapen en komt hierdoor regelmatig in bijzondere situaties terecht, samen met de boerderijhond Bitzer, de drie ondeugende biggen of de kudde.

Personages[bewerken]

Hoofdpersonages[bewerken]

 • Shaun: Shaun is jong en intelligent. Hij probeert de kudde vaak te redden van een probleem, maar veroorzaakt ze soms ook zelf. Ook brengt hij de schapen in grappige situaties.
 • Bitzer: De schaapshond. Heeft de controle over de schapen. Is een typische hond.
 • Timmy: Het kleinste schaap van de kudde. Is erg nieuwsgierig, maar ook intelligent. Heeft altijd een speen in zijn mond.
 • Shirley: Een erg dik en groot schaap, dat vaak als trampoline of kussen wordt gebruikt. Staat altijd op gras te kauwen en ze eet bijna alles.
 • De ondeugende varkens: Deze drie varkens zijn erg ondeugend en houden niet van de schapen of Bitzer. Ze vallen aan als de schapen uit hun hok komen.
 • De kudde: Deze grote kudde schapen is erg nieuwsgierig en belandt zo in grappige situaties.
 • De Boer: Hij is de baas van alle dieren op de boerderij en een beetje dom.
 • Timmy's moeder: Zij is de moeder van Timmy, daarnaast is het het enige schaap met een oranje vacht.

Andere personages[bewerken]

 • De kat van de boer: Zij is een oranje kat en was de tegenstander van Shaun in de aflevering: Timmy over z’n toeren.
 • De mol: In de aflevering Wie Is De Mol pestte dit kleine stoute molletje Shaun. Op het einde van de aflevering was zijn moeder ook te zien.
 • De muis: De ondeugende varkens hadden in de aflevering Niet pluis dit muisje in een handschoen gedaan om de schapen bang te maken.
 • De eend: Een eend die in de aflevering Bath time in het ijskoude bad viel. Shaun bedacht toen een plan en gooide de reddingsboei in het water om hem te redden. Toen de eend bovenkwam, was hij helemaal bevroren.

Shaun het Schaap op tv[bewerken]

Op dvd[bewerken]

Sinds 2009 zijn er 9 dvd's van Shaun het schaap uitgekomen.

Spel[bewerken]

De Nederlandse speluitgever 999 Games heeft een spel op de markt gebracht met Shaun. Het is een behendigheidsspel voor spelers vanaf 4 jaar.

Externe links[bewerken]