Shooting script

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een shooting script is een formaat voor het schrijven en aanbieden van een gedetailleerd scenario dat meestal gebruikt wordt bij een feitenfilm, en minder bij een fictiefilm.

Een shootingscript is een versie van een scenarioformat dat de scenarist aflevert om de verfilming te vergemakkelijken. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een master script-formaat, dat bij fictiefilm gebruikelijk is, deelt het eerst de handeling op in scènes, waarna de scènes opgedeeld worden in shots. De bladspiegel toont twee kolommen, met links de beelden en rechts de geluiden. Een bij elkaar horende groep scènes krijgen een "scènehoofding", en de pagina's zowel als de shots zijn genummerd. Bij elk shotnummer wordt de locatie van de opnamen vermeld, soms met opgave van het beeldformaat. Dat laatste heeft betrekking op de keuze voor onder meer close-up ("CU"), medium shot ("MS") en long shot ("LS"). Naast deze aanwijzingen vindt men in het shooting script ook de instructies in verband met de camerabewegingen terug.

De meeste softwareprogramma's voor scenarioschrijven bevatten de verschillende formaten zoals shooting script, master scene script, videoformaat en tv-formaat.