Shutters

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Shutters.JPG

Shutters zijn luiken met verstelbare lamellen, die worden gebruikt als zonwering en als decoratieve raambekleding.

Shutterpaneel[bewerken | brontekst bewerken]

Een shutterpaneel bestaat uit een raamwerk (zijstijlen plus onder- en bovenrail), een aantal kantelbare lamellen en een kantelstok. De lamellen hebben aan weerszijden draaipennetjes die in de stijlen vallen. Bij de klassieke shutters is de kantelstok verbonden met alle lamellen, zodat door middel van het op en neer bewegen van de kantelstok, alle lamellen tegelijkertijd gekanteld kunnen worden. Er bestaat ook een uitvoering met een verborgen kantelstok. Deze is geplaatst aan de achterzijde van het shutterpaneel, aan de zijkant van de lamellen of middels een tandwieloverbrenging die in de zijstijl verwerkt.

Shuttersysteem[bewerken | brontekst bewerken]

Shutters bestaan uit 1 of meerdere panelen. Bij een systeem met meerdere panelen worden de panelen onderling aan elkaar verbonden met scharnieren.

Bevestiging[bewerken | brontekst bewerken]

De bevestiging van een shuttersysteem kan door middel van montageprofielen of met een zogenaamd schuifrailsysteem of vouwrailsysteem. In dit laatste geval schuiven een aantal panelen op een bovenrail als een harmonica naar links en/of rechts. Bij een schuifrailsysteem schuiven de panelen voor elkaar langs, een mogelijkheid als de panelen niet kunnen scharnieren.

Materialen[bewerken | brontekst bewerken]

Shutters worden voor het grootste deel gemaakt van hout. Bijvoorbeeld lindehout, een lichte houtsoort met een rechte nerf. Verder kan kunststof worden gebruikt. Bepaalde kunststoffen hebben als kenmerken: brandvertragend, isolerend en vochtbestendig. Voor de stabiliteit worden de stijlen van sommige shutters versterkt met een aluminium kern. Ook worden shutters in aluminium gebruikt voor toepassingen buitenshuis.

Vormen[bewerken | brontekst bewerken]

Shutters kunnen gemaakt worden in alle vormen; driehoek, ruitvorm, cirkel en toog.