Sint-Bonifatiuskerk (Kwadendamme)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Bonifatiuskerk
Bonifatiuskerk te Kwadendamme.jpg
Plaats Kwadendamme
Gebouwd in 1902
Monumentnummer  9999
Architectuur
Architect(en) P.J. van Genk
Stijlperiode neogotiek
Interieur
Zitplaatsen 1000
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Bonifatiuskerk is een neogotische kruiskerk uit 1902 aan de Johan Frisostraat 5 in Kwadendamme.

De kerk werd ontworpen door architect P.J. van Genk uit het Brabantse Leur, indertijd de hofarchitect van het Bisdom Breda, en werd in 1902 gebouwd door aannemers L. Peeters uit Kwadendamme en C. Engelbert uit het nabijgelegen 's-Heerenhoek, en onder bescherming gesteld van de heilige Bonifatius.

Torenspits gevallen op de pastorie

Het gebouw biedt ongeveer plaats aan 1000 parochianen. De kerk is gebouwd in een neogotische stijl die kenmerkend is voor Van Genk, maar is voorzien van gebrandschilderde ramen in neoromaanse stijl. Een belangrijk deel van de kerkelijke meubels werd geleverd door Atelier J.W. Ramakers en Zonen, beeldhouwers te Geleen. Het eikenhouten H. Jozefaltaar werd geleverd in 1906, H. Maria-altaar in 1905, het eikenhouten communiebank met marmeren blad eveneens in 1905, de eikenhouten preekstoel met een totale hoogte van 7.15 meter werd geleverd in 1906. De Piëta, H. Antoniusbeeld en het Heilig Hart van Jezus beeld met baldakijnen werden geleverd door atelier J.W. Ramakers en Zonen in 1902. Het orgel is gebouwd door Bernard Pels te Almaar in 1919.

Op 4 december 1919 werd de kerktoren ernstig beschadigd door een windhoos, welke de spits van de toren vernielde. Deze stortte vervolgens neer op de naastgelegen pastorie. Sinds 1974 staat de kerk op de monumentenlijst.