Naar inhoud springen

Sjabloon:NMR-spectrum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

NMR-spectrum van Onbekende stof

Spectrumgegevens
Chemische verschuiving
Koppelingen
Bronnen
Sjabloondocumentatie​

Dit sjabloon is bedoeld om NMR-spectra met de relevante gegevens op een standaardmanier te presenteren.

In het sjabloon is een groot aantal parameters gedefinieerd, maar deze hangen voor het grootste deel samen met het specificeren van de chemische verschuiving van de verschillende protonen en de koppelingsconstanten. Het niet vermelden van de waarde van een parameter heeft tot gevolg dat de betreffende parameter niet opgenomen wordt in de uiteindelijke uitvoer.

Het opnemen van het sjabloon kan met de volgende syntax:

{{NMR-spectrum
| Naam = 
| Opmerking = 
| Bestand = 
| Basisfrequentie = 
| Bandbreedte = 
| Delta?? = 
| Kleur?? = 
| StDev?? = 
| Koppel_xxyy = 
| GetallenBron = 
| Wikiberekening = 
| Berekening = 
| Literatuur = 
}}

naam

De naam van de verbinding waar het NMR-spectrum van getoond wordt

Opmerking

Eventuele opmerkingen met betrekking tot het spectrum

Bestand

De bestandsnaam van het spectrum. Bij voorkeur op de Wikipedia.Commons

Basisfrequentie

De sterkte van het magneetveld van een NMR-apparaat wordt meestal aangegeven in het aantal MHz voor de TMS-resonantie. De aanduiding MHz wordt standaard bijgeplaatst.

Bandbreedte

Ideale spectra in de NMR bestaan uit lijnen zonder breedte. In werkelijkheid is er altijd wel iets lijnverbreding. De lijnverbreding wordt uitgedrukt in ppm. Deze eenheid wordt standaard bijgeplaatst.

Signaalgegevens

Voor de signalen staan drie parameters ter beschikking. In bovenstaand voorbeeld eindigen deze parameters, Delta, Kleur en StDev op "??". Op de plaats van de vraagtekens staan de getallen 1 tot 11. Getallen kleiner dan 10 krijgen een voorloop nul. Hieronder worden voorbeelden voor het eerste signaal gegeven. Door de cijfers te vervangen gelden de parameters voor andere waterstofatomen.

Delta01

De chemische verschuiving in ppm van signaal 1. De eenheid ppm wordt standaard bijgeplaatst.

Kleur01

In teksten is het vaak makkelijk naar een bepaald waterstofatoom te verwijzen als het in de structuurformule een kleurtje heeft gekregen. Met deze parameter kan het signaal duidelijk aan een bepaald waterstofatoom gekoppeld worden.

StDev01

Voor de meeste waterstofatomen geldt dat de bandverbreding hetzelfde is. Deze waarde wordt eenmalig in "Bandbreedte" vermeld. Voor sommige waterstofatomen (zure waterstofatomen) is dat soms niet genoeg. Voor die waterstofatomen kan een extra bandverbreding worden opgenomen.

Koppel_xxyy

De koppelingsconstanten kunnen met behulp van deze parameters opgegeven worden. "xx" en "yy" bevatten verwijzingen naar de signalen, lopend van 1 tot 11. Zowel "xx" als "yy" gebruiken voor getallen kleiner dan 10 een voorloopnul. De koppelingen worden zo opgegeven dat "xx" altijd kleiner is dan "yy": wel Koppel_0102, niet Koppel_0201.

GetallenBron

Als het spectrum berekend is op basis van meetwaarden dan kan hier de bron van de meetwaarden vermeld worden.

Wikiberekening

Als het spectrum berekend is met een in nl.wikipedia.org beschreven algoritme, dan kan hier de paginanaam (zonder de dubbele blokhaken) vermeld worden.

Berekening

Als een niet in Wikipedia beschreven algoritme gebruikt is, kan dat hier vermeld worden.

Literatuur

Eventuele andere literatuurverwijzingen kunnen hier opgenomen worden.