Slag bij Köse Dağ

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Slag bij Köse Dağ
Onderdeel van de invasie van de Mongolen
Sultanaat van Rûm
Slag bij Köse Dağ (Turkije)
Slag bij Köse Dağ
Datum 26 juni 1243
Locatie tussen Erzurum en Erzincan
Resultaat Overwinning voor de Mongolen
Strijdende partijen
Mongoolse Rijk Sultanaat van Rûm
Leiders en commandanten
Baiju Kaykhusraw II
Troepensterkte
30 000 - 40 000 ca.60 000

De Slag bij Köse Dağ vond plaats op 26 juni 1243. De Seltsjoeken van het Sultanaat van Rûm probeerden een invasie van de Mongolen tegen te houden, zonder succes.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat de Mongolen in 1230 Perzië hadden veroverd, stuurde de sultan van de Seltsjoeken een vredesmissie en was bereid een tribuut te betalen. Na de dood van Ögedei Khan in 1241 ontstond er onder de Mongolen een troonstrijd en sultan Kaykhusraw II besliste om zijn schatting niet meer te betalen. Dit was zonder sterke man, de Mongoolse generaal Baiju gerekend. In de winter 1242-1243 veroverde hij de stad Erzurum en dreigde met een ultimatum.

Slag[bewerken | brontekst bewerken]

Met een groot leger, samengesteld uit zijn eigen manschappen, soldaten uit het Keizerrijk Trebizonde, westerse huurlingen, steun uit Georgië en Armeniërs, marcheerde sultan Kaykhusraw II richting het oosten. Baiju wachtte hen op.

Kaykhusraw II verwierp het voorstel van zijn ervaren commandanten om te wachten op de Mongoolse aanval. In plaats daarvan stuurde hij een troepenmacht van 20.000 man, geleid door onervaren commandanten, tegen het Mongoolse leger. Het Mongoolse leger deed alsof het zich terugtrok, keerde zich plots om, omsingelde het leger van de Seltsjoeken en versloeg het. Er brak paniek uit, commandanten en hun soldaten, waaronder Kaykhusraw II deserteerden en verlieten het slagveld.

Gevolgen[bewerken | brontekst bewerken]

Het Sultanaat van Rûm, het Keizerrijk Trebizonde, het Koninkrijk Georgië en Cilicisch-Armenië werden vazalstaten van het Mongoolse Rijk.