Naar inhoud springen

Soeploodsoproer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door SchrijverVanArtikelen (overleg | bijdragen) op 25 feb 2018 om 23:23. (→‎Zie ook)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Herenmarkt van de Brouwersgracht af gezien, terwijl de soeploods in vlammen opging.

Het soeploodsoproer of belastingoproer was een oproer in Amsterdam op 3 juli 1835, waarbij woningbezitters in opstand kwamen tegen een hun opgelegde onroerendgoedbelasting die zij in de praktijk niet konden verhalen op hun huurders.

Zij bestormden een soeploods op de Herenmarkt en staken die in brand met terpentijn. De soeploods dankte zijn naam aan de soepuitdelingen die daar in de winter aan armen plaatsvonden. De bewakers, 60 man schutterij, waren binnen gaan zitten in verband met een regenbui en moesten verrast vluchten. Een aanval op het huis van de burgemeester mislukte. Omdat de garnizoenscommandant, kolonel Hodshon, niet in de stad was, greep het leger pas in toen alles voorbij was. De affaire leidde tot het ontslag van burgemeester jhr. Frederik van de Poll. Kolonel Hodshon kreeg een koninklijke berisping wegens 'gebrek aan voorzorg en veerkracht'.

Zie ook