Breakbeat: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Houtlijm (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
FAT LOL
Regel 1: Regel 1:
PEOPLE WHO ARE FROM NETHERLANDS LIKE TO EAT THERE OWN POO POO!
[[Afbeelding:BigBeachBoutique.jpeg|thumb|420px|Fatboy Slim's "Big Beach Boutique II"-festival op het strand van Brighton, 2002]]

'''Breakbeat''' is een verzameling van sub-stijlen binnen de [[elektronische]] [[dansmuziek]], die wordt gekenmerkt door gesyncopeerde "breakbeat"-[[ritme]]s die afwijken van de standaard "four-to-the-floor" van [[House (muziekstijl)|house]], [[techno]] en [[trance (muziek)|trance]]. Het kent zijn oorsprong in de [[funk]] van b.v. [[James Brown]] uit de jaren '60 en [[hiphop]] en [[electro]] uit de jaren '70 en '80. Begin jaren 1990, tijdens de "rave"-gekte in Engeland, bereikte het genre het hoogtepunt van zijn populariteit met artiesten als Altern-8, Acen en vooral [[The Prodigy]]. In deze "hardcore" stijl werd het tempo steeds verder opgeschroefd zodat een nieuw genre zich uiteindelijk ontwikkelde, [[Jungle (muziek)|jungle]] wat later evolueerde tot [[drum and bass|drum 'n' bass]].

In de jaren '90 ontwikkelde zich een nieuwe, door oa gitaarmuziek en old-school hiphop geïnspireerde breakbeat-stijl: [[big beat]] (ook wel "chemical beats" genoemd) met bekende artiesten als de [[Chemical Brothers]], Propellerheads en [[Fatboy Slim]]. In de V.S. was de door [[electro]], [[Miami Bass]] en [[acid house]] geïnspireerde "funky breaks"-stijl populair (b.v. The Crystal Method, DJ Icey en Uberzone).

Vanaf eind 1990er jaren wordt de breakbeat-muziek gedomineerd door "nu skool breaks"-producers en dj's als The Plump DJs, Freq Nasty en Adam Freeland. Hybrid en BT zijn twee bekende namen binnen een ander nieuw genre, "progressive breaks", een mengeling van [[progressive house]]/[[Progressive Trance|trance]] en breakbeat. Ook bracht de Londense [[garage (house)|UK garage]]-rage een mengstijl van garage en breakbeat voort, "2-step garage" of "breakstep".

In Engeland heeft zich begin 1990er jaren ook een rustiger breakbeat-stijl ontwikkeld: "[[triphop]]", ook bekend als onder meer "downtempo" en "instrumental hiphop". Enkele grote namen binnen dit genre: [[Massive Attack]], [[Tricky]], [[Kruder & Dorfmeister]] en [[DJ Shadow]]. Een jazzy, vaak niet-elektronische versie hiervan wordt [[broken beats]] genoemd.

Ook is er uit drum 'n' bass een chaotische breakbeat-stijl ontstaan, [[breakcore]], een mengeling van allerhande door elkaar gehusselde beats en loops die elkaar meestal in duizelingwekkende snelheid opvolgen vaak in combinatie met overstuurde bassen en bewerkte samples. Enkele namen zijn [[Aphex Twin]], [[Venetian Snares]], [[Squarepusher]] en [[Autechre]].

De Nederlandse breakbeat-formatie [[Kraak & Smaak]] is internationaal bekend. De Nederlandse drum 'n' bass-producer [[Bong-Ra]] is ook bekend als dj en producer van allerhande releases, van Ragga tot Jungle.

==Externe links==
* [http://www.nubreaks.com/ Nubreaks.com]
* [http://www.breakfm.com/ BreaksFM]
* [http://www.breakspoll.com/ BreaksPoll]
* [http://nuskoolbreaks.co.uk/ NuSkoolBreaks.co.uk]
* [http://ibreaks.co.uk/ iBreaks.co.uk] Internet radiozender

[[Categorie:Elektronische muziek]]
[[Categorie:Muziekgenre]]
[[Categorie:Electro]]
[[Categorie:Techno]]
[[Categorie:Drum 'n' bass]]

[[be-x-old:Брэйкбіт]]
[[de:Breakbeat]]
[[en:Breakbeat]]
[[es:Breakbeat]]
[[fi:Breakbeat]]
[[fr:Breakbeat]]
[[hr:Breakbeat]]
[[hu:Breakbeat]]
[[it:Breakbeat]]
[[ja:ブレイクビーツ]]
[[no:Breakbeat]]
[[pl:Breakbeat]]
[[pt:Breakbeat]]
[[ru:Брейкбит]]
[[sr:Брејк бит]]
[[sv:Breakbeat]]
[[uk:Брейкбіт]]

Versie van 9 nov 2007 16:56

PEOPLE WHO ARE FROM NETHERLANDS LIKE TO EAT THERE OWN POO POO!