Abraham Jacobi: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
'''Abraham Jacobi''' ([[Hartum]], [[Duitsland]], [[6 mei]] [[1830]] - [[10 juli]] [[1919]]) wordt de vader van de Amerikaanse [[pediatrie]] genoemd.
'''Abraham Jacobi''' ([[Hartum]], [[Duitsland]], [[6 mei]] [[1830]] - [[10 juli]] [[1919]]) wordt de vader van de Amerikaanse [[pediatrie]] (kindergeneeskunde) genoemd.


Geboren in Duitsland, studeerde hij daar in 1851 af als arts. Hij was betrokken bij een revolutionaire beweging en werd in het jaar van zijn afstuderen beschuldigd van landverraad en gevangengezet. Na twee jaar gevangen te hebben gezeten werd hij in 1853 vrijgelaten en emigreerde hij nog datzelfde jaar naar de [[Verenigde Staten]]. Aldaar werd hij professor in de "diseases of children" (vertaling: kinderziektes) te [[New York City|New York]]. Hij heeft vele artikelen geschreven en onderzoek gedaan, onder andere naar [[difterie]], [[dysenterie]] en kindervoeding.
Jacobi werd in Hartum (vandaag de dag gemeente [[Hillem (Duitsland)]]) geboren. Hij studeerde aan de [[Universiteit van Bonn]] in 1851 af als arts. Kort na zijn studie sloot hij zich aan bij de Revolutionaire Beweging in Duitsland. In het jaar van zijn afstuderen werd hij beschuldigd van landverraad omdat hij lid zou zijn van de [[Bond der Communisten]] en werd hij gevangen gezet. In 1853 werd hij vrijgesproken in het [[Keulse Communistenproces]] en vluchtte hij nog datzelfde jaar naar de [[Verenigde Staten]]. Aldaar werd hij professor in de kindergeneeskunde te [[New York City|New York]]. Hij heeft vele artikelen geschreven en onderzoek gedaan, onder andere naar [[difterie]], [[dysenterie]] en kindervoeding.


Zijn vrouw [[Mary Putman]], geboren in 1842 in [[Londen]], was de eerste vrouw die in [[Parijs]] afstudeerde als arts. Zij is uiteindelijk professor in New York geworden. Ze trouwden in 1873 en kregen drie kinderen.
Zijn vrouw [[Mary Putman]], geboren in 1842 in [[Londen]], was de eerste vrouw die in [[Parijs]] afstudeerde als arts. Zij is uiteindelijk professor in New York geworden. Ze trouwden in 1873 en kregen drie kinderen.

Versie van 4 dec 2007 22:20

Abraham Jacobi (Hartum, Duitsland, 6 mei 1830 - 10 juli 1919) wordt de vader van de Amerikaanse pediatrie (kindergeneeskunde) genoemd.

Jacobi werd in Hartum (vandaag de dag gemeente Hillem (Duitsland)) geboren. Hij studeerde aan de Universiteit van Bonn in 1851 af als arts. Kort na zijn studie sloot hij zich aan bij de Revolutionaire Beweging in Duitsland. In het jaar van zijn afstuderen werd hij beschuldigd van landverraad omdat hij lid zou zijn van de Bond der Communisten en werd hij gevangen gezet. In 1853 werd hij vrijgesproken in het Keulse Communistenproces en vluchtte hij nog datzelfde jaar naar de Verenigde Staten. Aldaar werd hij professor in de kindergeneeskunde te New York. Hij heeft vele artikelen geschreven en onderzoek gedaan, onder andere naar difterie, dysenterie en kindervoeding.

Zijn vrouw Mary Putman, geboren in 1842 in Londen, was de eerste vrouw die in Parijs afstudeerde als arts. Zij is uiteindelijk professor in New York geworden. Ze trouwden in 1873 en kregen drie kinderen.